Autentificare biometrică îmbunătățită pentru sistemele fizice de control acces
În ultimul timp autentificarea biometrică s-a extins mult în alte domenii, dar nu foarte repede în cazul sistemelor fizice de control acces, însă este pe cale să se schimbe.
Soluțiile biometrice sunt foarte folosite de dispozitive mobile la fel de mult ca și aplicațiile bancare, spunea Robert Fee, Director de vânzări, access control, Zwipe, scrie securityportal.ro.
Fee spunea că prima afirmație cu valoare referitoare la folosirea soluțiilor biometrice în locul securității tradiționale (in cazul control accesului) este îmbunătățirea dramatică a securității prin oferirea de autentificare biometrică pe două nivele: amprenta ta. Zilele în care se foloseau PIN-uri sunt trecute de când PIN-urile pot fi împărtășite între angajați ajungând până la persoane care nu sunt angajate.
Astfel, biometrica combină comoditatea cu securitatea validând între timp „identitatea adevărată” față de identitatea care este asociată cu deținerea unui card de identificare. Informațiile biometrice previn posibilitatea ca un alt utilizator să folosească cardul unui angajat și să aibă acces la resurse privilegiate. Biometria adaugă elementul uman la metodele tradiționale de autentificare, întărind securitatea prin combinarea a ceva ce utilizatorul este cu ceva ce acesta are sau știe, scrie sourcesecurity.com.
Chiar dacă autentificarea amprentei are beneficiile ei în diferite aplicații pentru clienți, au existat impedimente care au restricționat o adoptare mai largă de către companii. Prețul tehnologiei a fost principalul impediment, dar nu singurul. Un alt motiv este faptul că multe tehnologii pot fi păcălite de falsuri și încercări de deturnare. O altă problemă este reprezentată de viteza de procesare a produselor mai vechi, care a făcut ca metoda mai rapidă ce folosește cardul de identificare să fie preferată. Nu în ultimul rând, nu toate tehnologiile de scanare a amprentei sunt la fel de predominante.
Noile soluții se axează pe captarea de imagini clare ale amprentelor, pe implementarea unei tehnologii de detectare a vieții pentru ca sistemul să nu poată fi păcălit de un deget fals și optimizarea performanței în timp ce se asigură și interoperabilitatea.
Folosirea telefonului mobil sau a cardului cu amprentă este una dintre cele mai folosite metode de autentificare în doi pași care continuă să se extindă în cazul sistemelor de control acces fizic, dar și digital.
În ceea ce privește intimitatea utilizatorilor, soluțiile biometrice care au implementate o detecție a vieții ajută la protecția intimității deoarece amprenta nu va putea fi folosită pe un deget fals dacă sistemul previne definitiv acest lucru.