Camerele de supraveghere pentru acasă sunt cele mai vizate de hackeri
O cercetare realizată de firma SAM Seamless Network, o companie israeliană care monitorizează produsele IoT, a descoperit într-un studiu publicat recent: camerele de supraveghere pentru acasă sunt cele mai vizate de hackeri.
O companie, numită SAM Seamless Network, a spus că dispozitivele smart sunt mai vulnerabile la atacurile hackerilor la miezul nopții. Este o companie israeliană care monitorizează produsele IoT. De asemenea, ajută la prevenirea atacurilor asupra dispozitivelor din Statele Unite, Germania, Israel și Marea Britanie, scrie secnews.gr.
SAM Seamless Network a ajuns la această concluzie după realizarea unui studiu în care a analizat dispozitivele smart home precum televizoarele, căștile fără fir, soneriile și camerele de securitate. De fapt, camerele au fost descoperite ca fiind principala țintă a hackerilor.
În Statele Unite, o casă obișnuită are 17 aparate smart. În Europa, într-o casă obișnuită se găsesc în medie 14 dispozitive smart.
Cercetătorii companiei au descoperit că în prima săptămână a lunii mai, multe atacuri au venit, în principal din China, Iran și Statele Unite.
Motivele pentru care hackerii atacă sunt multe. Ar putea dori să insereze malware pe computerele victimelor, să preia controlul sistemului sau să fure informații personale. Conform studiului, prin intermediul a 40% dintre atacuri se dorește preluarea totală a controlului asupra dispozitivului.
SAM Seamless Network a anunțat, pe 12 iunie, lansarea Threat Assessment Lab pentru descoperirea de noi vectori de atac care se axează pe dispozitive IoT și integrate. Printre cele mai noi descoperiri ale cercetării sale, camerele de securitate smart home reprezintă 47% dintre cele mai vulnerabile dispozitive urmate de dispozitive inteligente precum Google Home și Amazon Echo, scrie prnewswire.com.
Multe dintre aceste atacuri pot trece de securitatea modelelor de camere IP ieftine – cu atât de multe dintre acestea care au un cost scăzut și sunt bazate pe aceeași schemă înseamnă că atunci când o vulnerabilitate este descoperită pentru o cameră ar putea funcționa și pentru alte modele, scrie zdnet.com.
Alte rezultate ale cercetării relevă că Statele Unite și China sunt printre primele țări care execută și sunt ținta atacurilor. O casă obișnuită se confruntă în medie cu cinci încercări de atac pe dispozitiv pe zi prin intermediul rețelelor smart. Malware-ul răspândit prin e-mail și phishing-ul sunt cele mai întâlnite tipuri de atacuri în Europa, în timp ce ransomware-ul este mai prevalent în Statele Unite, Japonia și India. În plus, unul din trei oameni văd un efect direct, dăunător pentru confidențialitatea lor ca urmare a măsurilor de securitate slabe adoptate pentru rețeaua de acasă, mai scrie prnewswire.com.
SAM oferă oportunitatea furnizorilor de servicii dea trimite noile dispozitive către Threat Assessment Lab pentru testare. Laboratorul de testare al SAM are o cameră operațională de război pentru a evalua diferite porturi, dispozitive IoT și dispozitive conectate. Pe lângă identificarea amenințărilor, vulnerabilităților, impactului asupra clienților, determină care sunt cele mai bune practici pentru a rezolva amenințările.
„Ținta atacurilor nu mai sunt doar companiile”, a declarat Sivan Rauscher, CEO și co-fondator al SAM. „Atacurile de profil înalt ale hackerilor asupra rețelelor de acasă le-au poziționat pe acestea în fruntea infracționalității cibernetice. Avem nevoie de investigații aprofundate și continue pentru a înțelege de unde provin vulnerabilitățile. Următoarele reglementări și politici guvernamentale privind Internetul Lucrurilor și dispozitivele conectate aduc o atenție suplimentară asupra problemei, dar acestea nu sunt suficiente. Sperăm ca Threat Assessment Lab va permite implementarea unor procese valoroase pentru protecție și conștientizare.”
Un alt studiu, realizat de compania de securitate informatică Bitdefender, în mai 2018, arată că mai puțin de o treime dintre deținătorii de dispozitive smart nu folosesc o soluție de securitate, conform securityportal.ro.
Dispozitivele inteligente deținute de familiile intervievate sunt atât cele tradiționale de tipul laptop, tabletă, telefon, PC, cât și de generație nouă, precum televizoare smart, ceasuri inteligente, termostate wireless, camere web, sisteme de acces în locuință, console de jocuri, frigidere, mașini de spălat și aparate de aer condiționat conectate la internet, întrerupătoare și instalații de iluminat, prize sau senzori de mișcare, se arată într-un comunicat al companiei de securitate cibernetică.
Televizorul smart este prezent în una din trei locuințe de la oraș, fiind cel mai răspândit dispozitiv după smartphone, laptop și tabletă, dar și cel mai intens folosit dispozitiv conectat, chiar mai des decât terminale tradiționale desktop, camere de supraveghere a bebelușilor și ceasuri inteligente.
Patru din zece posesori de smart TV spun că folosesc dispozitivul pentru a naviga pe internet, pe lângă vizionarea programelor TV prin cablu, însă mai puțin de o treime folosesc o soluție de securitate menită să îi protejeze de amenințări informatice.