HomeStiriSecuritate ITUn artist vinde la licitație un laptop infectat cu șase dintre cei mai periculoși viruși
Un artist vinde la licitație un laptop infectat cu șase dintre cele mai periculoși viruși

Un artist vinde la licitație un laptop infectat cu șase dintre cei mai periculoși viruși

Un artist vinde la licitație un laptop infectat cu șase dintre cele mai periculoși virușiUn artist chinez vinde la licitație, pentru o sumă care depășește un milion de dolari, un laptop infectat cu șase dintre cei mai periculoși viruși din lume.

Guo O Dong, un artist chinez a pus spre vânzare online un laptop foarte interesant. Numit „The Persistence of Chaos”, vechiul laptop Samsung nu este un computer obișnuit – este infectat cu unele dintre cele mai periculoși viruși care există. Șase în total, au cauzat pierderi totale de 95 de miliarde de dolari cât timp au fost activ. Din motive de siguranță, computerul a fost izolat pentru a preveni răspândirea malware, scrie neowin.net.

Laptopul infectat a fost creat în colaborare cu DeepInstinct, o companie privată de securitate informatică din New York.

Cumpărătorul va primi un laptop Samsung Netbook NC10 de 14GB și 10,2 Inch care rulează sistemul de operare Windows XP SP3 și cei șase viruși, un cablu de alimentare și un manual de restartare. După ce se va stabili câștigătorul licitației, poturile și conectarea la internet vor fi dezactivate.

Cele șase componente malware sunt: ILOVEYOU, MyDoom, SoBig, WannaCry, DarkTequila și BlackEnergy.

ILOVEYOU se transmitea prin e-mail și transfer de fișiere, afectând peste 500.000 de sisteme, cauzând pagube de 15 miliarde de dolari. MyDoom a fost unul dintre viermii care s-au răspândit cel mai repede. Se preconizează că a făcut pagube de 38 de miliarde de dolari. SoBig este un vierme și un troian care circula prin intermediul e-mail-urilor ca spam. Putea copia fișiere, putea să se trimită singur mai departe și putea afecta componenta software sau hardware a computerului. A afectat sute de mii de computere cauzând pagube de 37 de miliarde de dolari. WannaCry este un ransomware extrem de virulent care profita de o vulnerabilitate a sistemului. DarkTequila este un malware care țintea, în principal, utilizatorii din America Latină și sustrăgea informații bancare și ale companiilor chiar și când era offline. BlackEnergy a fost folosit într-un atac cibernetic care a dus la o mare pană de curent în Ucraina în decembrie 2015.

Licitația pentru laptop s-a oprit la 1,345 milioane de dolari. Laptopul nu este menit să fie un instrument pentru dominarea întregii lumi. Este destinat să fie o piesă de artă – deși ar putea fi folosit în scopuri academice – și este izolat pentru a preveni răspândirea virușilor, scrie engadget.com.

Guo O Dong a declarat pentru The Verge că a laptopul creat este un mod de a da o formă fizică amenințărilor informatice abstracte.

Într-un fel, laptopul poate fi comparat cu colectarea de arme vechi. Atâta vreme cât acestea sunt pe raft și nu sunt folosite – nu se poate conecta la Wi-Fi sau la un port USB – ar trebui să fie în siguranță. Deși acei viruși ar putea încă să fie folosiți, sunt depășiți în sensul că noi programe malware sunt deja folosite.

Motivul pentru care laptopul creat a fost simplu. Artistul responsabil spune că a vrut să exploreze cum sunt percepute amenințările cu malware. Spune că oamenii nu prea conștientizează cât de reale sunt aceste atacuri cibernetice. „Un malware este unul dintre cele mai palpabile modalități prin care internetul poate să sară din monitor și să te muște”, explică Guo O Dong pentru VICE, scrie playtech.ro.

Astfel, laptopul este un fel de „catalog al amenințărilor istorice”, spune artistul. Prin intermediul acestuia, oamenii ar putea vedea mai bine cât reali sunt acești viruși și i-ar face mai sceptici atunci când navighează pe internet.

Share With: