Vara aduce mai multe riscuri de atacuri cibernetice pentru companii
S-ar putea crede că atacurile cibernetice sunt constante pe parcursul întregului an sau că se intensifică în perioade cu multe cumpărături, dar pentru companii acestea se intensifică vara, conform unui studiu.
Un nou studiu realizat de Lastline, o companie specializată în protecția împotriva amenințărilor, relevă că profesioniștii din domeniul securității cred că organizațiile lor sunt mai supuse riscului pe perioada verii, conform betanews.com.
Într-o cercetare la care au participat 1.000 de profesioniști în domeniul securității cibernetice, mai mult de jumătate dintre aceștia cred că atacurile cibernetice sunt sezoniere, iar 58% dintre aceștia (30,5% din total) spun că observă mai multe atacuri în timpul lunilor de vară.
Aproape jumătate dintre profesioniștii din domeniul securității (47%) au raportat o creștere a numărului de atacuri de phishing pe perioada verii, ceea ce are sens deoarece infractorii cibernetici se bazează pe păcălirea angajaților cu e-mail-uri false când nu sunt atenți. În plus 44% au spus că au observat o creștere în domeniul malware, 26% au observat o creștere a atacurilor de spear phishing și compromitere a e-mail-urilor de business, iar 24% au observat o creștere a atacurilor cu ransomware.
Vara este o perioadă mai relaxată pentru multe companii, deoarece angajații de multe ori pleacă în vacanță sau lucrează de la distanță mai frecvent, comparativ cu restul anului. Dar aceste trenduri ar putea avea un impact negativ asupra securității companiei, scrie techrepublic.com.
A fi înafara biroului nu înseamnă neapărat că se lucrează de acasă – ar putea fi o cafenea sau o altă locație, folosind Wi-Fi public, care ar putea fi compromis de hackeri.
Cercetarea a indicat că aproximativ 20% dintre respondenți au indicat că peste 50% dintre angajați lucrează din afara biroului cel puțin cinci zile pe timpul verii, inclusiv când sunt în vacanță. Cercetarea indică că 34% dintre profesioniștii din domeniul securității informatice cred că creșterea numărului de amenințări este legată de faptul că angajații lucrează de la distanță.
Conectarea la rețele Wi-Fi publice nesigure este cea mai mare îngrijorare, cu 68,1% dintre respondenți îngrijorați cu privire la un potențial atac care s-ar folosi de astfel de o astfel de conexiune. 43% dintre profesioniști sunt îngrijorați cu privire la lăsarea computerelor deblocate în locuri publice.