HomeStiriSecuritate ITSUA acuză agenți GRU că s-au implicat într-o campanie mondială de atacuri cibernetice

SUA acuză agenți GRU că s-au implicat într-o campanie mondială de atacuri cibernetice

Justiţia americană a anunţat joi inculparea a şapte presupuşi agenţi din serviciul militar rus de informaţii GRU, în cadrul unei campanii mondiale de atacuri cibernetice atribuite Kremlinului.

Marea Britanie a acuzat și ea Serviciul rus de Informaţii Militare că a condus o serie de atacuri cibernetice care au avut ca scop subminarea democraţiilor occidentale, prin semănarea confuziei în toate domeniile, de la sport la transport şi alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Într-o evaluare britanică bazată pe activitatea Centrului Naţional de Securitate Cibernetică ​​(CNSC), Serviciul de Informaţii Militare ruseşti (GRU) a stat în spatele mai multor atacuri cibernetice, folosind o reţea de hackeri pentru a răspândi confuzie în întreaga lume.

GRU, a afirmat Marea Britanie, a fost aproape sigur în urma atacurilor din 2017 ale BadRabbit şi ale Agenţiei Mondiale Anti-Doping din 2017, a hack-ului Comitetului Naţional Democrat (DNC) în 2016 şi a furtului de e-mailuri de la un post de televiziune din Marea Britanie în 2015.

Aceste inculpări vizează patru agenţi ruşi a căror expulzare a fost anunţată joi de Olanda, care-i acuză că au încercat să pirateze sediul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), la Haga, a anunţat adjunctul secretarului american al Justiţiei însărcinat cu securitatea naţională John Demers, precizează news.ro.

Cei şapte agenţi sunt urmăriţi de Statele Unite cu privire la faptul că au piratat instanţe sportive internaţionale, inclusiv Agenţia Mondială Antidopaj (AMA), Comitetul Olimpic Internaţional (CIO), Federaţiile Internaţionale de Fotbal (FIFA) şi de Atletism (IAAF) sau Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS), dar şi peste 30 de instanţe naţionale, între care agenţiile antidopaj canadiană şi americană. Ei au vizat, de asemenea, grupul american Westinghouse, care furnizează combustibil nuclear centralelor ucrainene.

Trei dintre cei şapte ruşi inculpaţi fac parte dintre cei 12 conducători inculpaţi în iulie de procurorul special Robert Mueller cu privire la amestecul în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Cele două dosare sunt distincte, însă se întrepătrund, a subliniat John Demers.

Share With: