HomeStiriSecuritate ITRomânii, în topul celor mai îngrijorați de atacurile cibernetice
atac-cibernetic-asupra-bancilor-mari-din-rusia

Românii, în topul celor mai îngrijorați de atacurile cibernetice

guvernul-german-spune-ca-a-fost-victima-unui-atac-cibernetic-din-rusiaAproape jumătate dintre utilizatorii de internet se arată îngrijoraţi de criminalitatea informatică, potrivit Baromentrului Europ Assistance. Nivelul îngrijorării este cel mai ridicat în Spania, România și Italia.

Ediția din 2019 a Cyber Barometrului efectuată de LEXIS la solicitarea Europ Assistance a fost efectuată în 9 țări incluzând Statele Unite ale Americii, Italia, Franța, Spania, Elveția, Austria, Ungaria, Republica Cehă și România, scrie startupcafe.ro.

800 de persoane cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani, au luat parte la un studiu online personalizat pentru fiecare țară în parte. Studiul a fost efectuat în perioada Noiembrie – Decembrie 2018 și a acoperit patru subiecte cheie: activitățile online și strategii de protecție a datelor personale, îngrijorări privind activitățile digitale și online, evaluarea soluțiilor de protecție cibernetică și digitală, respectiv intenția de achiziționare a acestor servicii de protecție digitală.

Studiul a concluzionat că 46% din populație este îngrijorată de criminalitatea informatică. Acest procent crește la 49% când sunt implicați părinți și la 54% când sunt implicați copii. Nivelul îngrijorării este cel mai ridicat în Spania (47%), România (40%) și Italia (39%).

Aproape o treime dintre respondenţi (31%) se simt expuşi riscului unui atac cibernetic şi chiar mai mulţi (38%) când vine vorba de securitatea identităţii copiilor lor. De asemenea, 26% dintre respondenţi cunosc pe cineva care a fost victima unui furt de identitate, în timp ce 82% evaluează posibilitatea unui atac asupra datelor personale ca fiind foarte stresantă, clasându-se astfel deasupra altor griji precum posibilitatea unui accident auto, scrie economica.net.

Deşi îngrijorările sunt mari, studiul a relevat că protecţia datelor este deseori neglijată. Mai puţin de o treime dintre cei chestionaţi au afirmat că îşi schimbă parola frecvent, dar mai îngrijorător este faptul că doar jumătate dintre utilizatorii de smartphone sau tabletă au antivirus sau anti-malware instalat, o statistică îngrijorătoare, având în vedere că jumătate din traficul de internet din întreaga lume este generat folosind aceste dispozitive.

În plus, 45% din respondenţi au afirmat că nu ar şti cum să gestioneze o eventuală situaţie de compromitere a datelor personale şi 48% consideră insuficientă protecţia datelor personale din partea companiilor şi instituţiilor.

Share With: