Poliția din Spania a reținut un tânăr care câștiga 300.000 de euro lunar din înșelăciuni online
Un tânăr de 23 de ani din Spania a fost reținut de polițiști. Acesta era șeful unei grupări infracționale care gestiona 30 de magazine online false și avea venituri de 300.000 de euro pe lună.
Garda Civilă a arestat cel mai mare escroc informatic din istoria Spaniei: un tânăr în vârstă de 23 de ani evaziv și violent, care a reușit să gestioneze venituri de până la 300.000 de euro pe lună și care avea în subordinea sa un important grup infracțional căruia îi plătea salariul, precizează clarin.com.
Acesta a fost identificat prin intermediul inițialelor sale drept J.A.F. și arestat în cadrul operațiunii Lupin, care a fost raportată de Direcția Generală a Gărzii Civile. Operațiunea a avut un mare succes, 45 de persoane au fost reținute pentru fraudarea online a aproximativ 2.400 de victime.
Alături de escrocul informatic, reținut într-un hotel din centrul Madridului, au fost reținuți și un expert în informatică și persoana responsabilă de recrutarea persoanelor care se ocupau de retragerea banilor din conturi.
În momentul în care a fost reținut, tânărul plănuia „înșelăciunea secolului”, pentru că pregătea infrastructura necesară: conturi bancare, telefoane și adrese web frauduloase pentru a obține un milion de euro cu ocazia următoarei perioade de reduceri de „Black Friday”, scrie elnuevoherald.com.
Potrivit anchetelor, escrocheriile au fost comise prin vânzarea de produse electronice – console de jocuri video și telefoane mobile în principal – în magazine electronice frauduloase, prin pagini web copiate de la alte site-uri legale și de prestigiu.
Aceste pagini false erau active puțin, uneori doar un weekend, pentru a dispărea rapid fără urmă. Dar acest timp scurt, și o campanie de publicitate intensă și oferte atractive au reușit să atragă mulți cumpărători.
Polițiștii au depistat 30 de magazine diferite gestionate de tânărul de 23 de ani și colaboratorii săi, care au captat potențialii clienți în portalurile de cumpărare și le-au „redirecționat” către site-urile lor frauduloase.
Polițiștii îl urmăreau pe tânăr de aproape un an, dar se crede că a comis înșelătorii de cel puțin trei ani. Ceea ce folosea cel mai mult era plata produsului ales prin transfer bancar.