Peste un miliard de atacuri cibernetice in 2019
Numărul ameninţărilor informatice va atinge pragul de un miliard în acest an, stabilind astfel un nou record pe acest segment. Specialiştii anticipează că, în 2020, atacurile vor deveni din ce în ce mai sofisticate, cu consecinţe devastatoare asupra oamenilor şi companiilor, informează Bitdefender.
“Numărul vulnerabilităţilor raportate va creşte în 2020, o tendinţă similară cu cea din ultimii ani. Adopţia la scară largă a programelor cu sursă deschisă va duce la posibilitatea de a compromite o plajă mare de dispozitive de fiecare dată când o vulnerabilitate e descoperită într-o componentă folosită în masă, cu efecte grave asupra producătorilor de dispozitive şi clienţilor acestora. Atacurile informatice eficiente, capabile să păcălească utilizatorii şi soluţiile de securitate, vor necesita cunoştinţe din ce în ce mai avansate, precum dezvoltarea de algoritmi de inteligenţă artificială, tehnici noi de inginerie socială şi chiar abilităţi de a depista erori în componente fizice ale dispozitivelor. Eforturile infractorilor se vor îndrepta spre găsirea de noi unelte şi tehnici pentru a scoate pe piaţă ameninţări din ce în ce mai agresive, profitabile şi greu de depistat”, sunt de părere experţii companiei de securitate informatică.
Conform acestora, cele 20 de miliarde de dispozitive inteligente ce vor fi conectate anul viitor vor reprezenta un stimulent bun pentru atacatori să găsească noi gadgeturi uşor de compromis.
“Câtă vreme standarde minimale impuse producătorilor lipsesc – mai ales cele legate de actualizări de securitate, politica de colectare şi procesare a datelor şi remedierea problemelor apărute pe durata folosirii – hackerii vor exploata vulnerabilităţi noi sau deja descoperite ca să-şi facă armate de dispozitive smart tot mai mari cu care să doboare infrastructuri. Interesul va creşte mai ales asupra celor industriale care odată atacate, chiar de către grupări motivate de către guverne, pot întrerupe funcţionarea unor servicii sau infrastructuri critice”, notează sursa citată.
Analiza de specialitate scoate în evidenţă şi faptul că, la nivel statal, în contextul geopolitic global, va fi alimentată dezvoltarea armelor informatice, fie în scopuri de spionaj, de manipulare politică, fie de paralizare a obiectivelor ce pot afecta siguranţa naţională.
“Scurgerea de informaţii de către gruparea Shadow Brokers, cunoscută pentru dezvăluirea unor instrumente construite special pentru plantarea de indicii în ameninţări avansate cu scopul să pară că aparţin altor ţări, a ilustrat clar felul în care războiul cibernetic va fi din ce în ce mai greu de atribuit unei ţări specifice sau unui grup de criminalitate sponsorizat de actori statali (.,.) Anul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, eveniment cu rol vital în politica mondială, va conduce la descoperirea unor noi ameninţări informatice ce urmează a fi atribuite unor terţi în funcţie de interesele politice de moment”, precizează Bitdefender.
Potrivit sursei citate, intensificarea luptei pentru dreptul la intimitate, perfecţionarea armelor deepfake şi fakenews, atacurile de tip ransomware ţintite asupra bun-platnicilor, vulnerabilităţile infrastructurilor deţinute de către furnizorii de servicii financiar-bancare, îmbunătăţirea tehnicilor şi instrumentelor de infiltrare şi persistenţă în dispozitivele victimelor, respectiv expansiunea serviciilor de cloud care va duce la creşterea atacurilor la companii şi instituţii se regăsesc pe lista pericolelor din mediul online, prognozate pentru 2020.
Sursa: AGERPres