HomeStiriSecuritate ITPercheziții: Polițiștii au indisponibilizat criptomonede de la o grupare specializată în fraude online
politia-continua-actiunile-pentru-combaterea-infractiunilor-informatice

Percheziții: Polițiștii au indisponibilizat criptomonede de la o grupare specializată în fraude online

extradarea-unui-hacker-care-a-spart-sistemul-de-supraveghere-al-politiei-din-washingtonPolițiști și procurori DIICOT, în colaborare cu Secret Service al SUA, au destructurat o grupare specializată în fraude informatice. Au fost indisponibilizate criptomonede Ripple și Bitcoin.

Cercetările au arătat faptul că activitatea infracțională a persoanelor implicate ar fi debutat în anul 2016, se arată într-un buletin de presă al IGPR.

Prin intermediul unor site-uri de comerț electronic, membrii grupului ar fi postat anunțuri cu marfă care, în realitate, nu exista, convingând victimele să trimită bani pentru bunurile comandate(inexistente).

În urma solicitării primite de la autoritățile competente din Statele Unite ale Americii, aproape 100 de polițiști din structurile de combatere a criminalității organizate din București, Craiova, Cluj, Ploiești, Pitești, Olt, Ilfov, Ialomița, Teleorman și Vâlcea, sub coordonarea DIICOT., au efectuat 27 de percheziții la domiciliile și reședințele persoanelor vizate.

La percheziții au participat și agenți ai Secret Service.

În urma acțiunii, au fost ridicate sau indisponibilizate 51 de telefoane mobile, 8 HDD –uri, 40 de memory stick-uri, 32 de laptop-uri, 12 tablete, 5 de unități centrale P.C., 86 de medii optice (CD/DVD), un aparat foto, 11 carduri bancare, 3 carduri de memorie și 2 autoturisme (în valoare aproximativă de 61.000 de euro). De asemenea, au mai fost ridicate sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de USD și 5.500 CHF.

În aceeași zi, prin intermediul Serviciului de Investigare Financiară a Grupurilor de Criminalitate Organizată din cadrul D.C.C.O., au fost puse în aplicare ordonanțe de instituire a sechestrului asigurător cu privire la 10 bunuri imobile (7 terenuri, o casă și 2 apartamente), cu o valoare totală estimată de 310.000 de euro.

Trebuie subliniat faptul că, în premieră pentru autoritățile de aplicare a legii din România, au fost indisponibilizate criptomenede RIPPLE și BITCOIN, cu valoare aproximativă de 5.000 de dolari.

În cauză, au fost identificate și conduse la sediul DIICOT, precum și la brigăzile de combaterea criminalității organizate din Cluj și Craiova, 18 persoane.

Totodată, 14 persoane implicate au fost preluate de Servicul Urmăriri din cadrul Direcției de Investigații Criminale, pentru demararea procedurilor de punere în executare a mandatelor internaționale de arestare. Ulterior, persoanele în cauză au fost extrădate în Statele Unite ale Americii.

Cercetările efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fraudă informatică, spălarea banilor și constituirea unui grup infracțional organizat au beneficiat de suportul de specialitate din partea Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Share With: