HomeStiriSecuritate ITNumărul 1911 a primit 87 de alerte de securitate cibernetică, în primele zile
cert-ro-numarul-de-alerte-de-e-securitate-cibernetica-au-crescut-cu-25-in-2017

Numărul 1911 a primit 87 de alerte de securitate cibernetică, în primele zile

cert-ro-numarul-de-alerte-de-e-securitate-cibernetica-au-crescut-cu-25-in-2017La numărului unic 1911, lansat pe 2 mai, au fost raportate 87 de alerte unice de securitate cibernetică, în primele cinci zile de funcționare.

La numai 5 zile de la operationalizarea numarului unic 1911 apelabil din toate retelele de telefonie la tarif normal, 87 de alerte unice de securitate cibernetica au fost raportate catre CERT-RO, 25% dintre acestea fiind din Bucuresti.

Acestea au fost semnalate de catre o unitate spitaliceasca si restul de persoane fizice” a precizat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Statistic, cele mai numeroase, aproximatix 30% sunt tip fraude (phishing, sextortion, etc), continut abuziv aproximativ 14% (spam, mesaje comerciale nedorite, etc), alaturi de alerte privind sisteme compromise (neactualizate, configurate necorespunzator sau neactualizate), incercari automate de spargere a parolelor, furt de informatie, precum si un atac de tip ransomware (criptarea datelor de pe hard-disk)”, mai scrie Petrescu.

Important de subliniat este faptul ca, pe langa asistenta furnizata propriu-zis in solutionarea incidentelor, informatiile obtinute pe baza raportarilor reprezinta elemente foarte valoroase in diagnosticarea tipurilor de incidente cu care se confrunta utilizatorii de tehnologie din Romania precum si o sursa utila pentru dezvoltarea de strategii si politici la nivel national”, se mai precizează în postare.

Serviciul este disponibil 24/7 persoanelor fizice, juridice si institutiilor publice.

La numărul 1911 pot fi raportate incidente de securitate cibernetică, a devenit funcţional începând de joi, 2 mai, oferind asistenţă primară şi consiliere pentru diagnosticare şi remediere, scrie Mediafax.

Potrivit estimărilor recente, atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu 400 de miliarde de euro, iar impactul economic al criminalităţii cibernetice a crescut de cinci ori din 2013, fiind considerată o provocare pentru însăşi securitatea internă a UE.

În România, majoritatea alertelor procesate de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (87,60%) se referă la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situaţie influenţată şi de nivelul scăzut al abilităţilor digitale individuale.

La nivelul anului 2018, în sistemul clasic al CERT.RO au fost înregistrate peste 1.200 incidente unice.

Share With: