HomeStiriSecuritate ITMăsurile luate împotriva știrilor false de echipa de securitate a Facebook
informatiile-personale-a-peste-50-de-milioane-de-utilizatori-facebook-au-fost-colectate-ilegal

Măsurile luate împotriva știrilor false de echipa de securitate a Facebook

Responsabilul pentru securitatea cibernetică la Facebook a anunțat închiderea sute de conturi și pagini care aparțineau unui grup acuzat de propagarea de informaţii false şi mesaje de instigare la ură în Indonezia.

Organizaţia online vizată, Saracen, s-a „remarcat” prin „exploatarea abuzivă şi coordonată a platformei” printr-o reţea de conturi ce răspândesc informaţii false, a declarat Nathaniel Gleicher, responsabil pentru securitatea cibernetică la Facebook, într-un comunicat, conform evz.ro.

Grupul Saracen a devenit cunoscut acum doi ani după ce a fost acuzat de poliţie că răspândea informaţii false pe reţelele sociale. Cel puţin unul dintre membrii săi a fost condamnat la închisoare.

Aproximativ 800 de conturi Facebook legate de grupul Saracen, 207 pagini, precum şi 546 de grupuri şi conturi Instagram au fost interzise. Grupurile şi conturile au fost închise pe baza „comportamentului lor, nu a conţinutului pe care îl postau”, a precizat responsabilul.

Facebook şi-a intensificat eforturile de a contracara încercările de a manipula opinia publică prin conturi false după ce reţeaua socială a fost acuzată că a contribuit la o campanie finanţată de Rusia pentru a influenţa alegerile din 2016 în Statele Unite.

Acțiunea împotriva organizației Saracen nu este singura de acest fel. Facebook a anunţat că a eliminat peste sute de pagini, grupuri şi conturi din reţelele sale sociale care repostau materiale de propagandă ale presei de stat din Iran. Acesta este un prim semnal, fiind vizată activitatea şi altor state, care încearcă să influenţeze alegerile din alte zone ale lumii, conform bursa.ro.

Nu mai puţin de 783 de pagini au fost şterse de Facebook pentru răspândirea propagandei create de instituţii de presă sponsorizate de statul Iranian. Acestea făceau partea dintr-o reţea de răspândire a ştirilor false care vizau Orientul Mijlociu şi Asia de Sud. Conţinutul era localizat pentru ţări printre care Afghanistan, Albania, Algeria, Egipt, Franţa, Germania, India, Indonezia, Iran, Irak, Israel, Libia, Mexic, Maroc, Pakistan, Qatar, Arabia Saudită, Serbia, Africa de Sud, Spania, Sudan, Siria, Tunisia, Yemen şi Statele Unite. Conform celor de la Facebook, unele din paginile vizate activau încă din 2010. Printre entităţile eliminate se numără 356 de conturi, 262 de pagini şi 3 grupuri de Facebook. Acestora li se adaugă 162 de conturi de Instagram. Cel puţin una dintre paginile şterse avea aproximativ 2 milioane de urmăritori, iar unul din grupuri număra aproximativ 1.600 de membrii. De asemenea, unul din conturile de Instagram avea peste 254.000 de urmăritori.

Share With: