HomeStiriSecuritate ITGoogle+ pentru consumatori va fi închis din cauza unei probleme de securitate

Google+ pentru consumatori va fi închis din cauza unei probleme de securitate

Alphabet, care dețin Google, a anunțat luni că va închide rețeaua socială Google+ pentru consumatori din cauza unui bug de securitate.

Google a stabilit că datele a până la 500.000 de utilizatori ai reţelei au fost expuse faţă de unii dezvoltatori externi, din cauza unei breşe de securitate prezente în sisteme de peste doi ani. Problema a fost descoperită şi rezolvată în martie şi nu există dovezi că datele respective au fost folosite necorespunzător sau că vulnerabilitatea a fost descoperită şi exploatată efectiv de dezvoltatori, relatează Agerpres.

După anunţul făcut pe un blog, acţiunile Alphabet au scăzut cu 1,5%, la 1150,75 dolari.

Inițial, Google nu a făcut public bug-ul de securitate al Google+ când l-a descoperit deoarece s-a temut de controale și că îi va fi afectată reputația, conform unui raport al Wall Street Journal care citează documente și persoane care au rezumat acest incident, scrie cnbc.com.

Google a postat pe blog că determină când să anunțe utilizatorii despre bug-uri de securitate și intimitate în funcție de tipul de informații implicate în incident, dacă poate identifica cu acuratețe care sunt persoanele care trebuie informate, dacă există dovezi de folosire neadecvată a acestor informații și dacă există acțiuni pe care utilizatorii le pot face ca urmare a incidentului. Pe baza acestor criterii utilizatorii nu au fost informați imediat de existența bug-ului de pe Google+.

Informațiile care ar fi fost expuse din cauza bug-ului ar include numele, adresele de e-mail, datele de naștere, imagini de profil și genul, informații cuprinse în până la 500.000 de conturi Google+, deși nu au fost incluse informații legate de comunicarea personală precum numere de telefon. Google spune că 438 de aplicații au folosit acel API care permitea accesul la aceste informații, dar nu au existat dovezi că vre unul dintre dezvoltatori ar fi folosit aceste informații în mod necorespunzător.

Compania plănuiește să oprească toate funcționalitățile Google+ pentru consumatori în următoarele zece luni, chiar dacă va menține versiunea pentru companii folosită de clienții G Suite.

Share With: