Experții în securitate fac propuneri pentru protejarea rețelelor 5G
Experți în securitate din mai multe țări s-au întâlnit săptămâna trecută la Praga pentru a discuta propuneri privind securitatea rețelelor 5G în timp ce Statele Unite militează pentru interzicerea echipamentelor de la Huawei.
Reprezentanți din peste 30 de țări au propus un set de principii pentru a asigura siguranța noii generații de rețele mobile în mijlocul îngrijorărilor legate de folosirea echipamentelor companiei chineze Huawei. Propunerile au fost publicate vinerea trecută șu nu sunt obligatorii. Acestea sunt rezultatul unei întâlniri de două zile care a avut loc la Paga ți la care s-a discutat despre securitatea noilor rețele 5G, scrie citynews1130.com.
Statele Unite militează de ceva timp pentru interzicerea folosirii echipamentelor Huawei în noile rețele 5G deoarece este îngrijorată că guvernul chinez ar putea forța compania să ofere acces la informații pentru spionaj cibernetic. Huawei a negat acuzațiile.
Astfel, rezultatul celor două întâlniri a fost o declarație intitulată „Propunerile de la Praga” care subliniază de asemenea drept criterii de securitate aderarea la acorduri multilaterale, internaţionale sau bilaterale în materie de securitate cibernetică, combaterea criminalității cibernetice şi protejarea datelor, conform psnews.ro.
„Riscul global al influenţei asupra unui furnizor de către o ţară terţă ar trebui luat în calcul, mai ales în ceea ce priveşte modelul său de guvernare, absenţa acordurilor de cooperare în materie de securitate”, indică o declaraţie publicată în cursul Conferinţei asupra 5G şi securităţii la Praga.
În ceea ce privește interzicerea folosirii echipamentelor Huawei propusă de Statele Unite, Washingtonul invocă în special o lege chineză care obligă companiile chineze să ajute autorităţile în colectarea de informaţii. Europa este divizată din acest punct de vedere: ţări ca Marea Britanie şi Germania au acceptat participarea Huawei la dezvoltarea reţelelor lor, în timp ce alte ţări – precum Republica Cehă – au lansat avertismente.
Documentul nu a menționat în mod special numele unui furnizor de echipamente în ceea ce privește regulile ce sunt propuse. Propunerile de la Praga s-au axat pe politica, tehnologia, economia, securitatea, confidențialitatea și rezistența. Au participat reprezentanți din Uniunea Europeană, Japonia, Coreea, Statele Unite și alte țări, notează cnet.com.
Huawei Technologies a declarat că este dedicată importanței securității cibernetice deoarece aparține standardelor tehnice ale rețelei, după evenimentul desfășurat la Praga, la care nu participat delegați Chinezi, scrie scmp.com.
Nu au fost invitați reprezentanți ai China sau Huawei, deși participanții au spus că nu au fost excluse țări sau companii, conform unui raport al Reuters. Țările participante nu au semnat niciun document deoarece dezbaterile nu s-au încheiat, conform unei surse diplomatice.
„Huawei împărtășește angajamentele guvernamentale față de securitatea informatică. Considerăm că abordarea colaborativă prezentată la conferință va fi esențială pentru asigurarea securității rețelelor globale 5G. Suntem încurajați de accentul conferinței asupra importanței cercetării și dezvoltării, a piețelor deschise și a concurenței”, a precizat compania într-o declarație făcută publică luni.