Consumatorii care folosesc sisteme de operare învechite se supun unor riscuri de securitate
41% dintre consumatori folosesc încă sisteme de operare care nu mai primesc actualizări sau se apropie de acest moment, iar această situație îi expune unor riscuri de securitate.
Numeroși utilizatori individuali, precum și companii se bazează încă pe sisteme de operare (OS) care nu mai sunt susținute de producători, cu actualizări, sau care se află aproape de sfârșitul ciclului de viață, potrivit cercetărilor Kaspersky. Chiar dacă sunt disponibile versiuni mai noi ale respectivului sistem de operare, aproximativ 41% dintre consumatori utilizează în continuare un sistem de operare pentru desktop care fie nu mai este actualizat, fie se apropie de acest moment, cum ar fi Windows XP sau Windows 7. În același timp, aproape 40% dintre firmele foarte mici (VSB) și 47% dintre întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și companii mari se bazează încă pe aceste sisteme. Această situație creează un risc de securitate, scrie clubitc.ro.
În cele mai multe cazuri, sfârșitul ciclului de viață al unui sistem de operare înseamnă că nu vor fi mai fi emise alte actualizări de către furnizor, inclusiv actualizări legate de securitatea cibernetică. Cu toate acestea, cercetătorii în domeniul securității sau atacatorii cibernetici pot găsi vulnerabilități necunoscute anterior în aceste sisteme. Ulterior, aceste vulnerabilități pot fi utilizate în atacuri cibernetice și utilizatorii vor fi expuși, deoarece nu vor mai primi un patch care să rezolve problema. Pentru a încerca să evalueze câte astfel de sisteme cu risc există și a estima amploarea riscului, cercetătorii Kaspersky au analizat datele anonimizate despre utilizarea sistemelor de operare, furnizate de utilizatorii Kaspersky Security Network (cu acordul lor). Rezultatele arată că 4 din 10 consumatori folosesc încă sisteme învechite, inclusiv cele extrem de vechi precum Windows XP sau Vista.
Windows 7 este încă o alegere populară printre utilizatori individuali și companii, cu toate că actualizările vor înceta în ianuarie 2020. Peste o treime (38%) dintre consumatori și companii foarte mici (VSB), și 47% dintre IMM-uri și companii mari, încă folosesc acest sistem de operare. Pentru segmentul de afaceri mici, mijlocii și companii marii, ponderea Windows 7 și cea a noii versiuni de Windows 10 (47% dintre stațiile de lucru lucrează pe acest sistem de operare) este aceeași, scrie libertatea.ro.
Din cauză că sunt vechi, aceste sisteme de operare reprezintă un risc de securitate cibernetică, iar costul unui incident poate fi substanțial mai mare decât costul modernizării.
”Răspândirea la scară largă a Windows 7 este îngrijorătoare, deoarece mai sunt mai puțin de șase luni până când această versiune nu va mai fi actualizată. Motivele care stau la baza acestui decalaj variază de la software, care este posibil să nu poată rula pe cele mai noi versiuni de sistem de operare, până la motive economice și chiar, pur și simplu, o chestiune de obișnuință”, a declarat Alexey Pankratov, manager pentru soluții dedicate companiilor în cadrul Kaspersky.
Desigur, pentru unele dispozitive instalarea unui sistem de operare care continuă să fie actualizat s-ar putea să nu fie fezabilă. Asta pentru că cerințele noului sistem de operare ar putea fi prea mari pentru a funcționa adecvat. Spre exemplu, există laptopuri al căror hard disk integrat în placa de bază este de 32GB. Astfel, ultima versiune a sistemului de operare de la Microsoft, Windows 10, ar putea fi instalată, însă nu ar avea spațiul necesar actualizărilor de securitate.
Deși Windows 7 nu va mai primi actualizări de securitate după ianuarie 2020, Microsoft oferă companiilor diferite moduri pentru a continua să primească actualizări de securitate după această dată, scrie zdnet.com.
Astfel, organizațiile care au abonamente la Windows 10 E5, Microsoft 365 E5 și Microsoft 365 E5 Security pot alege să primească actualizări de securitate extinse pentru Windows 7, gratuite timp de un an. Această promoție este valabilă de la 1 iunie 2019 la 31 decembrie 2019. Promoția este disponibilă pentru organizațiile guvernamentale, nu și pentru cele din domeniul educației, conform răspunsului la întrebările frecvente primite de Microsoft.
Inițial, Microsoft anunțase în septembrie 2018 că va oferi în continuare companiilor actualizări de securitate pentru Windows 7, contra cost, până în ianuarie 2023.