HomeStiriSecuritate ITColaborare SUA-Belgia-Ucraina pentru stoparea criminalității informatice
Cercetati pentru fraude informatice de 20.000 de euro

Colaborare SUA-Belgia-Ucraina pentru stoparea criminalității informatice

Cercetati pentru fraude informatice de 20.000 de euroParchetul federal belgian a anunţat luni că a dat “o lovitură majoră” pieţei ilicite a serverelor informatice piratate, în colaborare cu justiţia din SUA şi din Ucraina.

Nouă percheziţii au avut loc pe 24 ianuarie în Ucraina, ducând la confiscarea unor sisteme informatice şi la audierea a “trei suspecţi ucraineni”, a precizat parchetul federal într-un comunicat, conform Agerpres.

În aceeaşi zi, site-ul xDedic a devenit inaccesibil din ordinul unui tribunal din Florida, iar materialul utilizat de autorii fraudei a fost confiscat cu “asistenţa serviciilor poliţiei germane”, a adăugat sursa citată, fără a preciza locul confiscării.

Site-ul xDedic găzduia, potrivit presei specializate, de mai mulţi ani o piaţă ilegală de cumpărare şi vânzare de coduri de acces la servere situate peste tot în lume, permiţând apoi piratarea datelor personale ale internauţilor, fiind vorba de până la “70.000 de servere”, unele dintre ele fiind accesibile la preţul de numai şase dolari.

Investigaţiile continuă în Belgia, în Ucraina şi în SUA, a adăugat instituţia, evocând o colaborare în acest dosar şi între Europol şi FBI.

În aprilie 2018, poliția olandeză și organe internaționale de aplicare a legii partenere, au oprit funcționarea site-ului Webstresser. Webstresser era cel mai popular site care oferea servicii de atacuri distributed denial of service (DDoS) pentru doar 15 dolari. Tot în aprilie 2018, poliția a obținut informații despre 136.000 de utilizatori ai site-ului. Site-ul se face vinovat de mai mult de patru milioane de atacuri cibernetice din lumea întreagă, conform computerweekly.com.

National Crime Agency (NCA) din Marea Britanie a început să acționeze împotriva clienților vinovați. Din noiembrie 2018 au fost efectuate opt percheziții în Marea Britanie și au fost confiscate peste 60 de computere personale, tablete și telefoane mobile. Încă 400 de utilizatori ai site-ului vor fi vizați de autoritățile britanice.

Share With: