HomeStiriSecuritate ITCERT-RO: Un nou atac de tip scam vizează clienții Poștei Române
fr

CERT-RO: Un nou atac de tip scam vizează clienții Poștei Române

frCentrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează clienții care utilizează serviciile Poștei Române că ar putea fi victima unui atac de tip scam.

„Nou atac de tip #scam vizează clienți care utilizează servicii de la Compania Naționala Posta Romana”, avertizează CERT-RO într-o postare pe Facebook.

Momentan link-ul este inactiv, însă este posibil ca această campanie să fie replicată și pe alte site-uri compromise, se menționează în postare.

Iată sfaturile CERT-RO în astfel de situații:

Evitați să introduceți date personale și/sau financiare după primirea unor astfel de campanii ‘promoționale’. Dacă nu ați participat la un concurs, cum ați putea câștiga?

Rețineți faptul că astfel de promoții sunt de obicei prezente exclusiv pe canalele oficiale ale companiilor.

De asemenea, CERT-RO mulțumește celor care le transmit notificări cu privire la posibile incidente de securitate cibernetică pe Facebook, sau alte conturi de social media.

În imaginile postate de CERT-RO se poate vedea modul în care atacatorii încearcă să ne păcălească. Utilizatorul este invitat să răspundă la câteva întrebări în foarte scurt timp și sunt tentați cu premii atractive în telefoane mobile de ultimă generație precum Samsung Galaxy S10, Apple iPhone XS sau iPad Air 2. În plus se menționează că timpul de răspuns la întrebări este limitat și că numărul de astfel de dispozitive este limitat la 100.

Astfel, atacatorii încearcă să ne grăbească să răspundem la întrebări, fără a ne gândi prea mult, sub tentația posibilității de câștigare a unor premii valoroase.

Anul acesta, CERT-RO a avertizat, în luna martie, cu privire la o altă campanie scam care viza clienții Flanco Romania, de această dată de pe o pagină de Facebook, conform securityportal.ro.

Campania se desfășura pe o pagină falsă de Facebook. Pagina de Facebook care promova tentativa de fraudă (Flanco RO) are un număr suspect de redus de aprecieri din partea utilizatorilor, indiciu care ar trebui să vă alerteze că nu sunteți pe canalul oficial de social media.

Reprezentanții CERT-RO ne sfătuiesc să raportăm astfel de pagini, care promovează tentativa de fraudă: din meniul de sus, accesați (…) și apoi selectați (Give feedback or report this page).

Share With: