HomeStiriSecuritate ITAplicații malițioase pentru Android se promovează prin reclame vândute de Google
malware-ul-sonicspy-peste-o-mie-de-aplicatii-spyware-pentru-android

Aplicații malițioase pentru Android se promovează prin reclame vândute de Google

malware-ul-copycat-a-infectat-14-milione-de-dispozitive-android-in-2016Mai nou, unele aplicații malițioase pentru Android se promovează cumpărând spații privilegiate în Play Store chiar de la Google.

Compania de analiză Kochava a descoperit 8 aplicații de Android, promovate prin reclame în magazinul oficial de aplicații, care foloseau tactici incorecte față de utilizatori și de alți dezvoltatori pentru a câștiga bani. Cele 8 aplicații, toate produse de firme chinezești, au însumat înainte să fie descoperite peste 2 miliarde de descărcări din Google Play Store, scrie profit.ro.

Aceste aplicații abuzau de permisiunile acordate la nivelul smartphone-urilor și monitorizau activitatea utilizatorilor pentru a vedea ce alte aplicații instalează aceștia. Prin interceptarea sursei download-urilor, erau apoi colectați bani din recompense în valoare de milioane de dolari.

În plus, la sfârșitul lunii noiembrie, 13 jocuri cu mașini din Google Play au fost eliminate deoarece conțineau malware. Acestea fuseseră descărcate de 560.000 de ori, conform cercetătorului ESET, Lukas Stefanko, precizează variety.com.

Stefanko a avertizat cu privire la aceste aplicații pe 19 noiembrie. Toate acestea ar fi fost create de Luiz O Pinto. Odată descărcate și deschise, descărcau un fișier suplimentar numit „Game Center” și îl făceau pe utilizator să îl instaleze. Apoi aplicațiile păreau că au dispărut din telefon (iconițele erau ascunse), iar malware-ul afișa reclame când utilizatorul își debloca telefonul.

În decembrie, Google ar fi eliminat 22 de aplicații din Play Store care conțineau deficiențe care putea fi folosite pentru a descărca fișiere în secret de pe un server controlat de atacator, conform firstpost.com.

Aplicațiile ar fi fost descărcate de peste 2 milioane de ori. Acestea erau folosite pentru a da clic pe reclame frauduloase și continuau să ruleze chiar și după ce erau închise, consumând multă baterie și internet. Google a eliminat aceste aplicații în ultima săptămână a lui noiembrie.

Share With: