HomeStiriSecuritate FizicaSituație globală: Mai mulți agenți de securitate decât polițiști
industria-de-securitate-privata-este-considerata-una-a-diferentelor

Situație globală: Mai mulți agenți de securitate decât polițiști

industria-de-securitate-privata-este-considerata-una-a-diferentelorO cercetare a The Guardian arată că angajații firmelor de securitate private depășesc pe cei ai polițiștilor în majoritatea țărilor din lume.

Cel puțin jumătate din populația globului locuiește în țări în care există mai mulți agenți de securitate angajați la firme private decât polițiști, confom unei analize realizate de The Guardian.

Conform datelor, mai mult de 40 de țări, încluzând SUA, China, Canada, Australia și Marea Britanie, au mai mulți angajați pentru protecția unor anumite persoane, locuri și lucruri decât polițiști care să protejeze cetățenii de rând. În Marea Britanie, 232.000 de agenți de securitate au fost angajați în 2015, în comparație cu 151.000 de polițiști.

Piața globală de servicii de securitate private, ce include agenți de securitate privați, supraveghere și transport de valori, valorează acum aproximativ 180 de miliarde de dolari și se așteaptă să crească la 240 de milarde până în 2020. Până acum depășește bugetul internațional total destinat opririi sărăciei (140 de miliarde de dolari pe an) și produsul intern brut a mai mult de 100 de țări, incluzând Ungaria și Maroc.

În întreaga lume, agenții de securitate de la firmele private patrulează în mall-uri,  în comunitățile de elită cu acces restrâns și pe unele străzi publice. De mute ori poartă uniforme care seamănă cu cele ale polițiștilor și în unele țări, inclusiv Spania și Italia, agenții de securitate privați poartă și arme de foc.

În total, estimările sugerează că există mai mult de 20 de milioane de agenți de securitate în domeniul privat la nivel mondial –  mai mult decât populația totală a oamenilor care trăiesc în Chile sau Olanda. Rita Abrahamsen, un profesor la Universitatea din Ottawa spune că agenții de securitate sunt atât de răspândiți încât nu îi mai observăm deoarece au devenit ceva la ordinea zilei. Ea descrie această expansiune a securității private ca fiind o „afișare fizică a inegalității”, dar a adăugat că această industrie oferă locuri de muncă pentru un mare număr de oameni.

Inegalitatea derivă din faptul că cei bogați și chiar cei din clasa de mijloc vor putea să fie protejați mai bine împotriva infracțiunilor.

Parlamentul European și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul de operare al companiilor de securitate private care operează în țările membre ale Uniunii Europene, scrie neweurope.eu.

Companiile de securitate private trebuie să respecte un număr minim de standarde de răspundere, precum și o verificare a personalului și o raportare a abaterilor, în timp ce evită sarcinile rezervate de obicei organizațiilor militare, au declarat membrii ai Parlamentului European, la data de 2 mai 2017.

Comitetul de Afaceri Externe și Subcomitetul de Apărare ale Parlamentului European au cerut reguli la nivelul întregii Uniuni pentru companiile de securitate private.

 

 

 

Share With: