HomeStiriSecuritate FizicaPaza obiectivelor, printre prioritățile IPJ Prahova

Paza obiectivelor, printre prioritățile IPJ Prahova

Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a publicat o evaluare a activității pe anul 2018. Printre prioritățile polițiștilor se numără și activitățile pe linia pazei obiectivelor.

În anul 2018, activitatea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova a fost concentrată pe îndeplinirea obiectivelor stabilite şi a priorităţilor Poliţiei Române şi a vizat:

Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră;

Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale;

Asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri şi a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice.

Caracteristica principală a acestui an, comparativ cu 2017, o constituie creşterea gradului de siguranţă publică, luând în considerare scăderea cu aproape 7% a infracţionalităţii sesizate.

În anul 2018, la nivel naţional au fost stabilite trei domenii prioritare de intervenţie: delincvenţa juvenilă şi victimizarea minorilor, infracţiunile contra patrimoniului şi violenţa în familie, context în care în judeţul Prahova au fost întocmite cinci programe locale de prevenire a criminalităţii, individualizate astfel: delincvenţa juvenilă şi victimizarea minorilor; furtul din locuinţe; înşelăciunile comise folosind nume sau calităţi mincinoase; furturile din buzunare pe raza municipiului Ploieşti şi violenţa în familie.

Criminalitatea stradală

În 2018, infracţiunile stradale au reprezentat 3,55% din totalul sesizărilor, comparativ cu anul 2017, acestea reducându-se cu 6,58%.

Din analiza datelor privind infracţiunile stradale sesizate, se desprind următoarele aspecte:

– media judeţeană a infracţiunilor stradale sesizate în 2018 a fost de 0,73 infracţiuni/1.000 locuitori;

– în mediul urban infracţionalitatea stradală sesizată s-a redus cu 12,06%;

– infracţiunile de furt au înregistrat o scădere cu 2,99%;

– infracţiunile de tâlhărie au scăzut cu 40,68% şi reprezintă 6,31% din total.

Şi activitatea pe linia pazei obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanei a constituit o prioritate pentru Serviciul de Ordine Publică, dat fiind caracterul său preventiv, descurajator la adresa elementelor infractoare. În acest context, au fost efectuate peste 80 de controale de specialitate pe linia sistemelor de securitate la societăţile comerciale şi la societăţile specializate de pază şi protecţie care asigură paza obiectivelor de pe raza judeţului Prahova, conform unui comunicat la IPJ Prahova, citat de Agerpres.

Share With: