HomeStiriSecuritate FizicaExercițiu al Junction Strike 19: Misiune de combatere a terorismului pentru eliberarea unor ostatici
exercițiu

Exercițiu al Junction Strike 19: Misiune de combatere a terorismului pentru eliberarea unor ostatici

exercițiu

Foto: (c) Dorina Matiş

Forţele pentru Operaţii Speciale şi Detaşamentul Special de Intervenţie şi Pază au executat, vineri, în poligonul din Sângeorgiu de Mureş, o misiune de combatere a terorismului pentru eliberarea unor ostatici.

Forţele pentru Operaţii Speciale şi Detaşamentul Special de Intervenţie şi Pază au executat, vineri, în poligonul din Sângeorgiu de Mureş, o misiune de combatere a terorismului pentru eliberarea unor ostatici, desfăşurată în cadrul exerciţiului forţelor pentru operaţii speciale Junction Strike 19, care, în acest an, este integrat în exerciţiul multinaţional Saber Guardian 19, scrie Agerpres.

Exercițiul forțelor pentru operații speciale JUNCTION STRIKE 19 (JUST 19) se desfășoară în perioada 3-22 iunie și asigură condițiile organizatorice pentru executarea instruirii realiste pe un scenariu fictiv, asociat războiului hibrid, de către structurile tactice de operații speciale participante, în format multinațional și interdepartamental și pentru evaluarea/recertificarea unei ținte de capabilitate puse la dispoziția NATO, se precizează pe site-ul Statului Major al Apărării.

JUST 19 se derulează în două etape, astfel: în prima etapă s-au desfășurat activități de instruire în mediul virtual, în cadrul unor exerciții de simulare, urmând ca în cea de-a doua etapă să se desfășoare acțiuni tactice ale elementelor de forțe pentru operații speciale , în cele trei medii operaționale – terestru, aerian și maritim.

La exercițiu participă peste 450 de militari, aproximativ 100 de mijloace tehnice, care vor executa acțiuni specifice în 12 locații de pe întreg teritoriul României (cazărmi, poligoane, terenuri, tabere de instrucție și baze aeriene din județele Bacău, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Galați, Ialomița, Mureș, Sibiu, Suceava, Tulcea și municipiul București). Alături de militarii români din structurile de forțe pentru operații speciale se vor antrena și vor desfășura acțiuni de conducere-coordonare a efectivelor proprii și aproximativ 120 de militari străini din țări aliate sau partenere – Georgia, Marea Britanie, Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii.

În acest an, JUST 19 este integrat în exercițiul multinațional SABER GUARDIAN 19.

Profilul misiunii a fost unul de combatere a terorismului. Obiectivul pe care această structură de forţe l-a constituit pentru a acţiona a fost practic materializat de nişte ostatici, cetăţeni români foarte importanţi, din acest motiv a fost absolut necesară intervenţia conjugată a Forţelor pentru Operaţii Speciale alături de Detaşamentul Special de Intervenţie, Pază şi Protecţie. Misiunea este practic asociată Detaşamentului Special de Intervenţie, Pază şi Protecţie, Serviciului Român de Informaţii, dar Forţele pentru Operaţii Speciale acţionează în sprijinul acestor elemente ale sistemului naţional de apărare. Acţiunea s-a desfăşurat în spatele liniei frontului, marea majoritate a resurselor Forţelor pentru Operaţii Speciale sunt proiectate în adâncimea dispozitivului inamicului într-o situaţie reală, dar când avem de-a face cu o astfel de situaţie foarte gravă, în care cetăţeni români sunt ţinuţi ostatici, poate să apară în acest scenariu şi ceea ce înseamnă elementele generate de comunitatea Forţelor pentru Operaţii Speciale”, a declarat general de brigadă Tiberiu Şerban, comandantul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale, citat de agerpres.ro.

Potrivit generalului de brigadă Şerban, în cadrul exerciţiului de la Sângeorgiu de Mureş s-a oferit şi suport aerian din partea a trei elicoptere de luptă, întrucât plaja de misiuni specifice operaţiilor speciale presupune o abordare integrată.

Nu putem vorbi despre operaţii speciale dacă nu abordăm toată acţiunea din perspectiva tuturor serviciilor, a tuturor categoriilor de arme care pot contribui la îndeplinirea misiunii (…) Aţi asistat la o secvenţă foarte dinamică din ceea ce înseamnă o activitate mai amplă. Scopul a fost demonstrarea unei părţi a capabilităţilor pe care Forţele pentru Operaţii Speciale într-o abordare interinstituţională o au. Secvenţele pe care le-aţi văzut în teren s-au consumat într-o abordare integrată cu elemente ale Detaşamentului Special de Intervenţie – elementele în costume negre aparţineau Detaşamentului Special de Intervenţie şi Pază, iar cele în echipament multicam, Forţelor pentru Operaţii Speciale”, a precizat comandantul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale.

Share With: