HomeStiriSecuritate FizicaCum ar putea deveni Brexit-ul o amenințare a securității granițelor?

Cum ar putea deveni Brexit-ul o amenințare a securității granițelor?

Biroul Național de Audit avertizează că granițele Marii Britanii ar putea să nu fie suficient de bine protejate împotriva consecințelor unei ieșiri din Uniunea Europeană fără a se ajunge la o înțelegere

Biroul Național de Audit din Marea Britanie a publicat un raport care avertizează că ieșirea din Uniunea Europeană fără semnarea unei înțelegeri va crea „slăbiciuni de securitate pe care Guvernul va trebui să le rezolve repede”. Verdictul raportului se aliniază cu descoperirile anterioare ale Guvernului, scrie theweek.co.uk.

Guvernul nu a dat foarte multe detalii legate de problemele care ar putea apărea, dar Biroul Național de Audit spune că s-ar putea înregistra o întârziere a intrării bunurilor în țară, oportunități crescute pentru nerespectări ale taxelor și mai puține informații despre persoanele care traversează granițele pentru punctele de control.

Raportul sugerează și o potențială pierdere a accesului la securitatea Uniunii Europene.

Cu cinci luni înainte de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Biroul Național de Audit recomandă înlocuirea sistemelor IT importante, creșterea numărului de persoane care lucrează la controlul granițelor și construirea unei noi infrastructurii pentru urmărirea bunurilor. Biroul mai spune că dacă aceste măsuri nu sunt luate vor exista persoane care vor profita de slăbiciunile existente.

Diane Abbott spune într-un articol că Marea Britanie nu poate risca o ruptură a aranjamentelor de securitate care depind în prezent de apartenența la Uniunea Europeană. Lynne Owens, care conduce National Crime Agency din Marea Britanie, avertiza că vor exista consecințe grave pentru lupta împotriva infracțiunilor și terorismului, scrie independent.co.uk.

Brexitul ar putea însemna pierderea accesului la o serie de baze de date pentru securitate. Acestea sunt Schengen Information System, o bază de date importantă cu infractori și suspecți de terorism, European Criminal Records Information System și baza de date cu numele pasagerilor.

De asemenea, există și colaborarea cu Europol care oferă ca beneficiu mandatul de arestare european. Fără semnarea unei noi înțelegeri, Marea Britanie nu va mai avea acces la aceste înțelegeri, instrumente, baze de date la 30 martie 2019.

Share With: