HomeStiriSecuritate FizicaConstanța: Paza școlilor lipsește sau este acoperită de părinți

Constanța: Paza școlilor lipsește sau este acoperită de părinți

Asociația Elevilor din Constanţa atrage atenția că școlile din Județ se confruntă cu mai multe probleme, printre care, lipsa pazei din școli, care uneori este plătită de părinți.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) precizează, într-un comunicat de presă, că „judeţul Constanţa este repetent şi anul acesta la asigurarea unui mediu educaţional calitativ pentru elevi”, relatează adevarul.ro.

Urmărind cu atenţie învăţământul constănţean, AEC observă o intensificare constantă a fenomenului ,,fondului şcolii” şi ,,fondului clasei”. Sumele acestea variază, spun elevii, media fiind între 80-120 lei pe semestru şi ajungând până la 200 de lei pe semestru.

„Siguranța în școli este un deziderat indispensabil dacă dorim să vorbim de un sistem de învățământ modern, adaptat cerințelor secolului XXI. Totuși, se face că tot mai multe școli din județ se află în una dintre următoarele două situații: fie părinții scot bani în plus din buzunare pentru a acoperi cheltuielile pentru contractarea unei firme de pază, fie în unitatea de învățământ respectivă nu există pază. Dorim să evidențiem faptul că, conform art. 2, alin. (1) al Legii 333/2003, autoritățile publice locale au obligația de a asigura paza clădirilor pe care le au în subordine, printre care se află și cele în care unitățile de învățământ își desfășoară activitatea. Astfel, consiliile locale profită de dorința părinților ca elevii să învețe în siguranță și așteaptă ca aceștia să acopere cheltuielile necesare asigurării pazei, deși este responsabilitatea lor. Desigur, există și exemple de bună practică în județ, cum ar fi comunele Grădina, Independența, Adamclisi, care asigură paza școlilor din bugetul local, așa cum prevede legea. Pe această cale, AEC va continua demersurile pentru ca și celelalte primării să intre în legalitate, inclusiv cea a municipiului Constanța, unde situația persistă de ceva vreme, în ciuda demersurilor inițiate de noi” se precizează în comunicatul AEC, citat de telegrafonline.ro.

AEC a încercat în mai multe rânduri să determine autoritățile să aloce fondurile necesare asigurării securității unităților de învățământ. „Solicitarea fermă a AEC este ca părinții, alături de elevi și profesori, să creeze un front comun și, alături de director, dacă are demnitate și simț de răspundere, să solicite fondurile necesare funcționării unității de învățământ de la consiliul local”, se arată în comunicatul Asociației.

Share With: