HomeStiriSecuritate FizicaComunicat ANERSF: Declaratiile Presedintelui CNIPMMR dezinformeaza opinia publica

Comunicat ANERSF: Declaratiile Presedintelui CNIPMMR dezinformeaza opinia publica

Asociatia Nationala a Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizica din Romania atrage atentia ca declaratiile Presedintelui CNIPMMR dezinformeaza opinia publica.

Referitor: articolul postat pe Hotnews: Patroni: De la 1 iulie 2018, încă 672.000 de firme sunt obligate să cheltuiască în medie câte 3.000 de euro pentru analize de risc la securitatea fizică. Amenzi imense- declaratiile Presedintelui CNIPMMR- Jianu Florin.

Articolul in cauza, nu face decat sa dezinformeze opinia publica si este de neconceput cum o persoana publica cunoscuta cu o buna reputatie, poate face asemenea afirmatii tendentioase.

In continuare, incerc sa justific si sa demontez aberatiile declarate in articol.

Numarul de firme invocat, respectiv cele 672.000 existente la data de 31.05.2012, nu mai este de actualitate, intrucat multe dintre acestea s-au conformat prevederilor legale in mod voluntar, in special unitatile care aveau si obligatia implementarii cerintelor minimale (sectorul bancar, case de schimb si amanet, distributie carburanti, sali de jocuri si pariuri sportive, etc.) . Potrivit datelor IGPR, peste 70% din cele 77.000 entitati s-au conformat deja acestei obligatii, iar dintre celelalte entitati, procentul de conformare este de peste 60%.

Pretul mediu invocat l acestor servicii de catre autor, respectiv 3000 euro este total ireal, din informatiile publice existente pe SICAP (noul SEAP sistemul de achizitii publice) se poate observa ca Metrorex a oferit 19.000 ron pentru evaluarea a 53 de obiective, Aeroportul Otopeni – 30.000 lei pentru 2 aeroporturi. In celelate cazuri banci, asigurari, spitale, pretul mediu este sub 1000 lei/locatie.

Din datele publice existente pe pagina : https://www.politiaromana.ro/ro/structura-politiei-romane/unitati-centrale/directia-de-ordine-publica/serviciul-sisteme-de-securitate-private/registre-nationale, rezulta ca la acest moment sunt peste 2.000 de evaluatori si nu 1568 cum afirma dl Jianu.

De asemenea, dintre evaluatorii inscrisi in Registrul National (actualizat de IGPR), majoritatea provin din sectorul de servicii private de securitate (firme de sisteme de alarma si firme de paza) si nu din politie sau armata- aspectul poate fi clarificat prin solicitarea datelor de la autoritate.

Instructiunile ministrului Afacerilor Interne nr.9/2013 au fost aprobate de ministrul Radu Stroe si nu Gabriel Oprea asa cum se scrie in articol.(vezi Monitorul oficial)

Amenda contraventionala prevazuta de HG nr.301/2012 pentru nerealizarea analizei de risc este stabilita in cuantum de 10.000 – 20.000 lei, insa se poate achita 5.000 lei in 48 de ore, indiferent de cat aplica agentul constatator.

In consecinta, calcul costurilor totale de jumatate de miliard de euro este total gresit.

In incheiere trebuie sa precizez si faptul ca acest proces de managemant prezinta si anumite avantaje, unul ar fi ca poate optimiza costurilor beneficiarului prin ajustarea masurilor de securitate.

În concluzie, apreciem decizia conducerii Ministerului Afacerilor Interne privind intrarea in vigoare <in integrum> a HG nr.301/2012, intrucat piața serviciilor de securitate privată din Romania, înțelegand prin aceasta, atat beneficiarii și prestatorii, cat și autoritatea de aplicare a legii (Poliția), au nevoie de acest instrument.

Președinte al Asociației Naționale a Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică din Romania

Aurel Catrinoiu
http://www.anersf.ro
e-mail: aurel.catrinoiu@anersf.ro

Share With: