Interviu cu d-na Mariana Morar, Director al Morar Pază și Protecție, Câștigătoare OSPA România 2018
Mariana Morar este absolventă a Facultății de Științe Economice din Arad și a unui masterat în Buget și Trezorerie. Ea a crescut practic odată cu firma MORAR PAZĂ ȘI PROTECȚIE, care a fost fondata de tatăl său, fost polițist, unde a lucrat de la vârsta de 17 ani, încă de la înființarea firmei. Pe parcurs a obținut calificările pentru aproape orice post dintr-o societate de pază și protecție: dispecer, gestionar armament, tehnician sisteme de alarmă, agent de securitate, manager de securitate, evaluator de risc la securitate fizică, pentru ca atunci când a preluat conducerea societății în 2012 să cunoască fiecare detaliu al activității companiei și personalului acesteia.
Vocea Securității Private (VSP): Doamna Morar, sunteți prima femeie câștigătoare la Premiile OSPA. Cum ați primit vestea câștigării trofeului?
Mariana Morar: Vestea câștigării trofeului OSPA 2018 am primit-o cu mare entuziasm și cu un sentiment de recunoștință față de familie și toată echipa Morar Pază și Protecție, care a avut încredere in capacitățile mele administrative și în munca depusă de-a lungul timpului.
VSP: : Iată concluzia juriului: „Pe o piață extrem de dinamică și în permanentă schimbare, o femeie face dovada eficienței…. Realizări impresionante și un bun exemplu de urmat de toată industria… Felul în care a știut să se implice în coordonarea tuturor departamentelor și integrarea activităților lor a constituit baza unui succes real.”
Mariana Morar: Le mulțumesc tuturor celor care au apreciat munca mea!
VSP: În 2018, a fost introdusă o nouă categorie, ”Doamne de excepție în industria de Securitate” tocmai pentru ca realizările excepționale ale femeilor din industria securității private și care au demonstrat un nivel înalt de performanță să fie recunoscute.
Mariana Morar: Este foarte bine! Sunt foarte multe femei care, prin activitatea lor, contribuie la creșterea prestigiului industriei noastre. Sunt foarte multe femei care, în puncte-cheie ale sistemului securității fac o treabă bună și care astfel au o șansă de a-și face cunoscute și recunoscute rezultatele muncii lor. Pe de altă parte, nu cred că femeile ar trebui să concureze doar în cadrul categoriei rezervate lor, căci – până la urmă – performanța este performanță și trebuie recunoscută ca atare, indiferent dacă este atinsă de o femeie sau de un bărbat. De altfel, am remarcat și m-am bucurat că o femeie a fost nominalizată la categoria ”Agentul Anului”. Și chiar a câștigat!
VSP: Cum este să fii manager-femeie într-o industrie percepută ca un fief al bărbaților?
Mariana Morar: Femeia-Manager într-o industrie percepută ca un fief al bărbaților… Este o responsabilitate enormă și, totodată, o provocare care mă ajută pe mine să îmi depășesc limitele. Noi, femeile, știm să ”așezăm” lucrurile și așa cum femeia ocupă cel mai important loc în cadrul formării unei familii, la fel – în oricare altă circumstanță – avem tăria și determinarea să ajungem să conducem într-un mod echilibrat o afacere profitabilă. Astăzi tot mai multe femei ocupă funcții cheie în companii mari, în domeniul politic și administrativ, depășind orice obstacol. Eu, personal, nu mă simt în niciun fel diferită de colegii mei bărbați, care conduc o companie, fie ea și din domeniul securității. Am o treabă de făcut și vreau să o fac bine și, până la urmă, despre asta este vorba.
VSP: Cum relaționați, din acest punct de vedere cu clienții și ceilalți jucători din piață?
Mariana Morar: Fără niciun fel de probleme, relaționez bine și cu clienții și cu ceilalți jucători din piața locală. Cu clienții am o relație foarte strânsă, comunic permanent cu ei: ce facem bine, ce nu facem foarte bine, unde mai e de schimbat, unde mai e de îmbunătățit. Avem o comunicare continuă cu clienții care au apelat la serviciile noastre. În ceea ce privește comunicarea cu ceilalți jucători din piață, urmăresc cu atenție cota de piață a competitorilor mei, întrucât piețele noi sunt în continuă dezvoltare tehnologică și strategică.
VSP: Din prezentarea înscrisă în concurs am văzut că susțineți activ promovarea femeilor în compania pe care o conduceți.
Mariana Morar: Da, pentru că apreciez ce fac și, mai ales, cum fac. Da, vreau să dau o șansă femeilor să se dezvolte profesional, promovându-le în funcții de conducere: directorul de pază este femeie și în curând și directorul pentru agenții de intervenție va fi o femeie. Pot să spun că ”mă pricep la oameni” și pot să văd potențialul fiecărui om, uneori până dincolo de limitele sale. Când văd că un om ”poate mai mult” îmi place să-l scot din zona de confort pentru a se putea dezvolta. Am încredere în oameni și în mine însămi.
VSP: Apropos de încrederea de sine, când ați avut cele mai mari emoții vis-à-vis de concurs?
Mariana Morar: Contrar a ceea ce las să se vadă în exterior, sunt o fire emotivă și întotdeauna am avut emoții la concursuri, la competiții sau când mi s-au acordat premii, indiferent de categoria lor. Încerc doar să mi le stăpânesc pentru a putea duce treaba la bun sfârșit. Eu cred că emoțiile sunt constructive și, de ce nu, esențiale pe parcursul vieții. Fără ele nu am ști ceea ce este cu adevărat important pentru noi și ce poate fi ”retrogradat” în planul doi. Emoțiile, dorința de a fi mai bun și de a te autodepăși sunt motorul care ne ajută în evoluția noastră personală.
VSP: Cat de important este premiul OSPA ” Doamne de excepție în industria de Securitate” pentru dumneavoastră personal?
Mariana Morar: Pentru mine, acest premiu are o semnificație deosebită. Este recunoașterea muncii de ani de zile împreună cu toți angajații companiei, o muncă în echipă care se desfășoară cu maximă seriozitate și devotament. O carte de vizită și o recunoaștere a importanței muncii noastre.
VSP: Este, totuși, un premiu ”individual”.
Mariana Morar: Nu, exclus! Eu consider că este un succes de echipă chiar și numai din perspectiva faptului că obiectul activității noastre ca firmă, adică activități de protecție și gardă, implică și se definește ca muncă în echipă. Firma noastră asigură protecția și siguranța persoanelor, respectiv a firmelor private, iar încrederea beneficiarilor serviciilor noastre se câștigă ”în echipă”.
VSP: Care este cel mai important proiect al dumneavoastră?
Mariana Morar: Cel mai important proiect al nostru este investiția pe care o derulăm în extinderea și modernizarea dispeceratului. Ne dotăm, practic, cu echipamente și sisteme de supraveghere video de înaltă performanță, echipamente de ultimă generație. Este ceea ce ne impun clienții. Industria actuală a devenit ”scumpă”, așa că cel mai important membru al departamentului de dezvoltare și cercetare este clientul. Clientul și bugetul lui. Noi dezvoltăm aplicații care modelează scenarii reale, care soluționează probleme cu care beneficiarii societății se confruntă în mod real.
VSP: Și, următorul proiect mare care va fi?
Mariana Morar: Noi suntem într-un proces de extindere, creștem. Prioritatea noastră este să construim încet și sigur relații de colaborare permanentă cu beneficiarii care ne acordă încredere și care, până la urmă, definesc imaginea societății noastre. Adoptarea măsurilor de securitate optime necesare asigurării protecției vieții, integrității persoanelor și siguranța valorilor sunt responsabilitatea noastră.
VSP: Se schimbă industria de securitate sub presiunea schimbărilor din tehnologie?
Mariana Morar: Industria de securitate se schimbă continuu nu numai sub presiunea schimbărilor tehnologice. Mult mai importante sunt cerințele clienților, tehnologia este doar un mijloc, o unealtă, de a răspunde la cer vor oamenii. Iar oamenii doresc înlocuirea agenților de pază cu aparatură și aplicații care simplifică serviciile prestate, care reduc timpul de intervenție care reduc erorile si care costă mai puțin. Industria securității private trebuie să se dezvolte și să țină pasul cu evoluțiile tehnologiei actuale. Eu sunt de părere că industria securității private actuale ar fuziona extraordinar cu inteligența artificială pentru acuratețea și rapiditatea transmiterii informațiilor în timp real, respectiv a legăturii factorului uman în concordanță cu cel tehnologic.
A consemnat: Ovidiu Constantinescu