HomeStiriBusiness & TehnologieSmart City Expo World Congress 2018: Exemple demne de urmat pentru crearea de orașe inteligente

Smart City Expo World Congress 2018: Exemple demne de urmat pentru crearea de orașe inteligente

Peste 21.331 de vizitatori din 700 de orașe din întreaga lume și 100 de primari au participat în perioada 13-15 noiembrie la Barcelona, la Smart City Expo World Congress 2018.

Scopul declarat al evenimentului este de a mobiliza orașele și a colectiviza inovația. Acest congres a devenit unul dintre cele mai mari și mai influente evenimente Smart City din lume, iar cea de-a opta ediție desfășurată anul acesta nu a fost o excepție, se precizează pe blogul Smart&ResilientCities.

Pe lângă oferirea de informații și strategii, evenimentul a premiat eforturile exemplare din acest sector. În acest an, Singapore a fost desemnat Orașul Inteligent al anului. Alte orașe premiate au fost: Cape Town din Africa de Sud pentru idei inovative, Gaoqing din China pentru transformare digitală, Atlanta din Statele Unite pentru mobilitate, Shanghai din China pentru mediul urban.

Eficienţa transportului public, siguranţa locuitorilor, problema parcărilor şi necesitatea unui sistem eficient de evacuare a deşeurilor din metropole au fost principalele teme abordate în cadrul Smart City Expo World Congress 2018, relatează evz.ro.

Îmbunătățirea siguranței persoanelor și eficientizarea traficului sunt elementele esențiale pentru orice cadru urban modern, iar participanții la eveniment au prezentat soluții pentru ele.

Supravegherea video şi analiza video, soluţii pentru un oraș inteligent

Realizând un sumar al proiectelor de oraşe inteligente furnizate de sutele de participanţi la Smart City Expo, se poate spune că, în momentul de faţă, nu există metropolă eficientă, fără implementarea noilor tehnologii. Iar supravegherea video, corelată cu softuri de analiză şi alte tipuri de senzori, este esenţială. Mai ales că soluțiile de management video al traficului permit autorităţilor locale să optimizeze în timp real situaţia și să colecteze informații esențiale pentru luarea unor decizii pe termen lung.

Problema parcărilor poate fi rezolvată prin soluţii inteligente, în care senzorii monitorizează locurile de parcare disponibile. Posibilitățile de parcare disponibile sunt puse la dispoziția șoferilor, fie prin semne digitale de-a lungul drumurilor, fie prin aplicații mobile, astfel încât să poată găsi și naviga cu ușurință la cea mai bună opțiune de parcare.

Oraşul inteligent, pe scurt

Servicii eficiente – optimizarea utilizării resurselor publice și asigurarea unui nivel ridicat de servicii cetățenești.

Sustenabilitate – dezvoltarea orașului cu o atenție deosebită la impactul asupra mediului.

Mobilitate – facilităţi pentru deplasarea locuitorilor şi turiştilor în oraș, fie pe jos, cu biciclete, mașini, transport public.

Siguranță și securitate – îmbunătățirea siguranței și securităţii publice în viața cotidiană și la evenimente speciale, precum și pregătirea pentru situații de urgență și dezastre.

Creșterea economică – atragerea de afaceri, investitori, cetățeni și vizitatori.

Reputația orașului – îmbunătățirea constantă a imaginii și reputației orașului.

Bucureştiul ocupă locul trei în lume în topul oraşelor cu cel mai aglomerat trafic din lume, fiind singurul din Europa care apare în clasamentul realizat de compania de sisteme de navigaţie TomTom, citat de Bloomberg. Topul este condus de Bangkok şi Mexico City, după Bucureşti situându-se Jakarta, Moscova şi oraşul Chongqing din China, scrie evz.ro.

Cu toate acestea, reprezentanții Primăriei Capitalei nu au anunțat participarea la acest eveniment, unde ar fi putut găsi numeroase soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă Bucureștiul.

Smart City Expo World Congress reprezintă cel mai important punct de întâlnire pentru reprezentanți guvernamentali și locali, furnizori de servicii de securitate și multe alte personalități sau profesioniști care dezbat avantajele orașelor inteligente, în care datele și infrastructura sunt interconectate.

Share With: