Revista PENTRU PATRIE aniverseaza 65 de ani de existenta
Zi de sărbătoare, la Ministerului Afacerilor Interne: Revista PENTRU PATRIE a aniversat joi 65 de ani de existență.
O mână de oameni, în frunte cu redactorul-șef, Mircea Stoian, reușește de ani buni să mențină revista la standarde de competivitate. De la prima apariție, în 1949, dar cu o mică întrerupere, zeci de generații ale Ministerului de Interne s-au regăsit în paginile revistei.
Revista PENTRU PATRIE este publicația-fanion a Ministerului Afacerilor Interne. În cei 65 de ani de existență și-a păstrat continuitatea tematică, oglindind preocupările şi realizările instituționale majore. În aceste condiții, utilizând creativ cadrul oferit de specificul misiunilor de ordine și siguranță publică, dar și valorificând pasiunea cititorilor pentru literatura și publicistica polițistă, echipa de jurnaliști de la PENTRU PATRIE menține viu interesul cetățenilor față de „viața” instituţiei, cultivând în rândul populației o atitudine antiinfracțională, pro-activă, dar și încrederea în oamenii și agenţiile de aplicare a legii.
Cititorii revistei sunt permanent informați despre schimbările survenite în edificarea Ministerului Afacerilor Interne, în modernizarea structurilor de ordine și siguranță publică, securizarea frontierelor, gestionarea situaţiilor de urgenţă, compatibilizarea pe toate planurile cu instituțiile europene similare/corespondente, precum și despre prioritățile în prevenirea și combaterea infracționalității.
Primul număr al revistei PENTRU PATRIE a apărut în anul 1949. În perioada 1951-1952, revista apare bilunar. Își suspendă apariția la numărul 104, iar după șase luni (iulie 1956- ianuarie 1957), publicația ăși reia apariția. Din 1957 până în prezent, publicația a avut apariții lunare. A fost distribuită gratuit în cadrul unităților, până în 1972, când a ieșit pe piață, devenind una dintre cele mai căutate publicații.
În decembrie 1989, revista sărbătoarea apariția numărului 500 (decembrie 1989-ianuarie 1990). Publicația și-a schimbat denumirea în „Patria Liberă”, sub impulsul evenimentelor, dar din februarie 1990, a revenit la denumirea inițială.
Sub evoluția societății românești dar și a peisajului jurnalistic național, revista PENTRU PATRIE a fost nevoită, asemenea altor publicații, să-și reducă tirajul de la sute de mii, la zeci de mii de exempleare și, apoi, la câteva mii.. În continuare, revista a rămas pe piața liberă a presei, cu abonamente și vânzări la liber, dar și cu mulți cititori din structurile MAI. În anul 2011, a apărut și ediția on-line a revistei, situând PENTRU PATRIE la un click distanță de fiecare cititor.