HomeStiriSecuritate ITWindows XP poate fi la fel de sigur ca un sistem de operare nou
Patch XP

Windows XP poate fi la fel de sigur ca un sistem de operare nou

 

 

 

Patch XPMicrosoft a încetat să acorde suport pentru Windows Xp, însă utilizatorii sistemului de operare pot fi în siguranță, susține un expert Kaspersky.

 

În România, 174 000 de calculatoare folosesc sistemul de operare Windows XP. Mare parte a hard-ului nu poate fi actualizat la sistemele noi de operare, însă furnizorii de servicii de securitate pot bloca accesul la vulnerabilități, este de părere Adrian Porcescu, reprezentant Kaspersky Lab.

Porcescu a explicat că Windows XP poate fi la fel de sigur ca un sistem de operare care este actualizat în continuare  dacă are instalat un program anti-virus bun, iar responsabilitatea acestui lucru s-a mutat la companiile de securitate. „În momentul în care o companie nu mai oferă susţinere pentru un sistem de operare înseamnă că toate vulnerabilităţile care vor fi descoperite de acum încolo nu vor mai fi reparate. Eu, ca vendor de securitate, nu pot să fac patch-uri pentru un software. Singurul lucru care rămâne de făcut este să dezvolt tehnologii care să mă ajute să ofer o soluţie fără să intervin chiar acolo unde este problema”, a spus acesta, într-un interviu pentru Adevărul.

Acesta a adăugat că soluțiile de securitate gratuite nu sunt foarte utile, deoarece pot fi ușor păcălite de atacuri avansate și pot ajunge să coste utilizatorul mai mult decât o soluție plătită. Principala problemă a României și a Europei de Est este lipsa de educație a utilizatorilor, susține Porcescu, iar majoritatea persoanelor nu aleg produse care să se potrivească nevoilor lor.

„Interesul pe care îl avem este să fim cu un pas înaintea infractorilor cibernetici. În momentul de faţă trebuie să fii proactiv. Nimeni nu îşi doreşte să fie reactiv, nimeni nu îşi doreşte să se gândească la securitate după ce a avut un incident. Costurile după un incident sunt mult mai mari decât costurile de implementare a unei soluţii de securitate”,  a declarat Porcescu.

Reprezentantul Kaspersky a spus că există soluții și pentru angajații care își aduc dispozitivele personale la serviciu, aspect care reprezintă un risc de securitate pentru companii. Instalarea de software capabil să separe datele personale ale angajatului de cele ce țin de serviciu este o soluție, pentru că în cazul unui furt sau al pierderii dispozitivului, informațiile valoroase nu ajung pe mâna oamenilor nepotriviți.

„În securitate există un crez care se numeşte CIA – Confidentiality, Integrity, Availability. Nu poţi să ai securitate în momentul în care ai doar unul din acele trei criterii îndeplinite. Strict din punct de vedere al securităţii, decizia de achiziţie a dispozitivelor mobile ar trebui să fie luată de administrator şi recomandarea ar fi ca decizia în ceea ce priveşte sistemul de operare să fie luată tot de ei.. Există componente anti-malware pentru dispozitive mobile, dar există şi tehnologii de mobile device management. Asta înseamnă că se poate restricţiona posibilitatea de a conecta dispozitivul la reţele wireless nesecurizate, să restricţionezi posibilitatea de a folosi camera în interiorul infrastructurii”, a încheiat Porcescu.

 

 

 

Share With: