[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

Unul din patru puncte Wi-Fi “asteapta” sa fie atacat

Kaspersky Lab a descoperit că 28% din peste 31 de milioane de hotspot-uri Wi-Fi, din toată lumea  nu sunt securizate si pun in pericol datele personale ale utilizatorilor.

Cu alte cuvinte, tot traficul transmis prin intermediul acestor rețele nesecurizate, inclusiv mesajele personale, parolele, documentele și multe altele, pot fi ușor interceptate și folosite de atacatori, scrie agora.ro.

Conform Kaspersky Security Network, 25% dintre rețelele Wi-Fi din lume nu sunt criptate sau protejate cu o parolă de vreun fel. Prin urmare, informația pe care o transmit este la liber și poate fi citită de terți.  Alte 3% dintre hotspots folosesc WEP (Wired Equivalent Privacy) pentru a cripta datele, Acest protocol nu este sigur și poate fi spart în câteva minute, cu ajutorul unor instrumente disponibile pe Internet.

Restul de aproape trei sferturi dintre punctele Wi-Fi folosesc o formă de criptare mai bună, bazată pe protocoalele WPA (Wi-Fi Protected Access). Efortul necesar pentru a sparge aceste rețele depinde de setări, inclusiv de cât de bune sunt parolele. Dacă parola este slabă sau accesibilă public (de exemplu, afișată într-o cafenea), un infractor va putea să decripteze traficul transmis prin intermediul rețelei.

Trebuie remarcat că topul celor mai vizitate 20 de țări din lume cu cel mai mare procent de puncte Wi-Fi necriptate include multe destinații turistice populare – Thailanda, Franța, Israel, SUA și așa mai departe. Turiștii sunt printre cele mai vulnerabile categorii pentru că cel mai apropiat hotspot Wi-Fi este, adesea, singura modalitate de a se conecta la Internet. În același timp, un alt studiu sugerează că doar 57% dintre utilizatorii de Internet sunt preocupați de faptul că datele lor pot fi intercepte în timpul unei sesiuni Wi-Fi, scrie capital.ro.

“Le recomandam tuturor utilizatorilor sa fie atenti cand se conecteaza la o retea Wi-Fi. Nu ar trebui sa foloseasca hotspots fara parole sau retele publice pentru activitati care presupun riscuri mari, cum sunt cele de online banking sau cumparaturi online sau sa se logheze pe site-uri unde sa transfere informatii confidentiale. Daca acest gen de trafic este interceptat de un tert, ar putea sa duca la pierderi serioase, inclusiv financiare. Si bineinteles, recomandam folosirea unor masuri suplimentare de protejare a traficului, cum este tehnologia VPN (Virtual Private Network)”, explica Denis Legezo, Antivirus Expert la Kaspersky Lab, citat de hotnews.ro.

 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019