Un nou troian poate afecta inclusiv dispozitivele mobile cu Android actualizat
Expertii Kaspersky Lab au descoperit o noua varianta a troianului mobil Svpeng care se poate infiltra inclusiv pe terminalele mobile care au instalată ultima versiune Android și care poate sustrage date confidențiale importante.
Versiunea modificata a troianului sustrage textul introdus, cum ar fi datele bancare, prin compromiterea serviciilor Android pentru persoane cu dizabilitati, disponibile in categoria Accesibilitate. Aceasta metoda ii permite, de asemenea, troianului sa-si acorde alte drepturi si sa contracareze incercarile de a-l dezinstala. Cercetatorii avertizeaza ca simpla actualizare a programelor dispozitivelor nu le protejeaza de acest troian, scrie clubitc.ro.
Potrivit unui comunicat de presă al companiei producătoare de soluții antivirus, noua variantă a troianului mobil Svpeng dispune de funcționalitatea keylogging, o tehnică cel mai adesea asociată cu autorii atacurilor cu țintă precisă, relatează cugetliber.ro.
“Serviciile din categoria Accesibilitate se referă, în general, la modificări aduse interfeței pentru utilizatori (UI) pentru a veni în sprijinul utilizatorilor cu dizabilități sau al celor care sunt temporar în incapacitatea de a interacționa la capacitate normală cu un dispozitiv, de exemplu atunci când sunt la volan. În iulie 2017, cercetătorii Kaspersky Lab au descoperit că Svpeng este acum în stadiul în care profită de acest sistem pentru a fura textul introdus în alte aplicații de pe dispozitiv și a-și acorda o serie de drepturi suplimentare”, susțin experții în securitate cibernetică.
Troianul este distribuit prin intermediul site-urilor malware, sub forma unei false aplicații flash player. La activare, cere permisiunea de a folosi serviciile din categoria Accesibilitate. Prin folosirea acestora, troianul poate să obțină următoarele: să aibă acces la interfețele altor aplicații, să realizeze screenshot-uri de fiecare dată când o tastă este atinsă și să vadă datele de autentificare ale conturilor bancare. Poate să-și acorde drepturi de administrator și să acopere alte aplicații. Capacitatea de acoperire este necesară deoarece anumite aplicații, în special cele bancare, nu permit realizarea de screenshot-uri. În asemenea cazuri, troianul plasează fereastra phishing deasupra aplicației respective. Cercetătorii au descoperit mai multe URL-uri phishing care țintesc aplicațiile bancare ale unor importante bănci de retail europene, scrie Agora.ro.
Mai departe, se poate instala singur ca aplicația SMS implicită, poate să trimită și să primească SMS-uri, să realizeze apeluri, să citească informațiile despre contactele existente în telefon și să blocheze orice tentativă de eliminare a drepturilor de administrator, împiedicând, astfel, dezinstalarea. Tehnicile troianului funcționează chiar și pe dispozitive actualizate, care au instalată ultima versiune a sistemului de operare Android și toate actualizările de securitate instalate.
Troianul nu este încă lansat la scară largă, iar numărul total al atacurilor este mic. Cele mai multe atacuri detectate au fost în Rusia (29%), Germania (27%), Turcia (15%), Polonia (6%) și Franța (3%). Acestea includ atacurile de tip phishing.