Un nou ordin al președintelui SUA ar putea afecta acordul de protecție a datelor cu UE
Acordul dintre UE și SUA privind transferul de date cu caracter personal denumit Privacy Shield ar putea fi afectat de un nou ordin al președintelui Stalelor Unite ale Americii.
Privacy Shield stabilește ce informații pot fi împărtășite de companiile din SUA și UE și cum pot fi acestea folosite. Este proiectat astfel încât legile de protecție a datelor pot fi susținute de membrii Uniunii Europene și de SUA, scrie wired.co.uk.
Cu toate acestea, un recent ordin executiv al președintelui Trump (Îmbunătățirea Siguranței Publice în Interiorul Statelor Unite) are implicații pentru Privacy Shield.
În ordinul dat, agențiile de aplicare a legii, FBI și NSA trebuie să asigure o excludere a confidențialității (o excludere a aplicării Privacy Act) pentru cei care nu sunt cetățeni americani sau nu sunt rezidenți permanenți în SUA. Privacy Shield împreună cu o altă înțelegere între SUA și UE au exstins beneficiile Privacy Act pentru cetățenii din UE și permit accesul instanțelor sin SUA în cazul problemelor de protecție a datelor. Criticii spun că ordinul executiv al președintelui ar putea însemna că acestea nu mai sunt în vigoare.
Noul ordin, la fel ca ordinul Border Security and Immigration Enforcement Improvements (Securitatea Granițelor și Imbunătățirea Sancționării Imigrației) semnat în aceeași zi vrea să repatrieze cetățenii străini care au intrat în SUA ilegal sau au intrat legal dar au depășit perioada de ședere sau au încălcat termenii vizei, scrie csoonline.com.
Pentru a face asta, instituțiile de aplicare a legii trebuie să îi poată urmări pe cei în cauză, dar legile de confidențialitate pot face dificilă obținerea informațiilor necesare pentru a-i identifica.
Jan Philipp Albrecht din Parlamentul European a criticat ordinul președintelui american deoarece s-a temut că va submina acordurile dintre SUA și UE.
Un purtător de cuvânt din Comisia Europeană a spus că temerile sunt nefondate. Privacy Shield protejează informațiile cetățenilor europeni care sunt transmise în SUA dar nu și cele adunate pe teritoriul SUA. În plus, Privacy Act se referă la informațiile adunate de agențiile din SUA, nu la companiile private.