HomeStiriSecuritate ITUn expert a testat securitatea rețelelor Wi-Fi la DefCamp 2017
un-expert-a-testat-securitatea-retelelor-wi-fi-la-defcamp-2017

Un expert a testat securitatea rețelelor Wi-Fi la DefCamp 2017

un-expert-a-testat-securitatea-retelelor-wi-fi-la-defcamp-2017Un expert în securitate din SUA a venit la DefCamp 2017 cu o invenție menită pentru a testa securitatea rețelelor Wi-Fi și a atrage atenția utilizatorilor acestora asupra securității.

Americanul Mike Spincer a venit la București cu o invenție despre care spune că este unică în lume. Poate să monitorizeze zeci de persoane care şi-au conectat dispozitivele la o rețea wireless publică. Specialistul spune că multe dintre acestea sunt necriptate şi lasă utilizatorul descoperit în faţa infractorilor cibernetici. „Acest sistem se numește WIFI Cactus. Asta ne permite să monitorizăm sistemele într-un mediu foarte aglomerat, cum este și această conferință,” spune Mike Spicer, inventatorul sistemului, conform libertatea.ro.

Tânărul a venit în România să vorbească şi altora despre invenția lui. DefCamp, competiția internațională a hackerilor, a fost un bun prilej pentru a testa sistemul. Inventatorul WIFI Cactus povestește că încă de la intrarea în România, chiar în Aeroportul Otopeni, a găsit o rețea WI-FI vulnerabilă.

„Ce putem face acum este să stocăm informația din sistemul wireless. Aici sunt câteva exemple cu informațiile care sunt trimise chiar acum prin rețea. Când am aterizat în România, am văzut că aeroportul are o rețea wireless necriptată. Aş fi putut să văd toate acele informații. Asta înseamnă parole, informații bancare,” povestește Mike.

Mike Spincer este un cercetător în securitate independent. Acesta a participat și la convenția hackerilor DEF CON, ce a avut loc în luna iulie în Las Vegas, SUA. Și acolo a venit cu invenția sa ce cântărește peste 13 kilograme, WIFI Cactus. Este numit WIFI Cactus deoarece este compus din multe antene, asemenea unui cactus. Acesta este un dispozitiv pasiv de colectare de date ce monitorizează ce rețele Wi-Fi sunt disponibile și cine se conectează și la ce prin Intermediul Wi-Fi și cum, scrie theoutline.com.

Este destul clar pentru multe persoane că este o idee proastă să te conectezi la rețele Wi-Fi necunoscute. Dar nu se înțelege ce fel de deturnări pot fi realizate prin intermediul acestor conexiuni și cât de obișnuite ar putea fi. În timpul evenimentului DEF CON, Las Vegas ar putea fi cel mai periculor loc din SUA în care să te conectezi la Wi-Fi. 

Spicer a vrut să afle câte persoane sunt de fapt atacate de hackeri în timpul DEF CON prin intermediul conexiunii Wi-Fi și cum. Pentru a face asta a construit un dispozitiv atât de puternic încât nu poate fi ignorat.

Cactusul a fost creat din dispozitive de monitorizare a rețele Wi-Fi, numite Pineapple Tetra. Compania care le produce i-a trimis 40 de astfel de dispozitive, iar el a folosit doar 25 dintre ele. Probabil de aceea și-a pus un ananas deasupra dispozitivului, ca aluzie la componentele sale. „WI-FI Cactus” are o rază de acțiune de 100 de metri și o baterie care ține în jur de două ore. A monitorizat maxim 14.000 de dispozitive, moment în care sistemul a cedat.

Spicer plănuiește să publice o analiză a rezultatelor testelor sale. El spune că oamenii trebuie să fie precauți, dar exxistă și o parte bună: atacurile Wi-Fi devin mai greu de realizat deoarece s-a îmbunătățit securitate furnizorilor de internet și site-uri web, precum și conțtientizarea publicului.

Spicer a fost surprins de reacția oamenilor. El spune că aceștia îl opreau să îl întrebe ce este și dacă îi pot face poză. Astfel a avut oportunitatea de a discuta cu ei despre vulnerabilitățile rețelelor wireless și cum pot fi detectate, conform adafruit.com.

 

 

 

Share With: