Autorităţile ruse au arestat sub acuzaţii de trădare un oficial de rang înalt în securitate cibernetică din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB). Se pare că acesta din urmă a jucat un rol cheie în supravegherea hackerilor ruşi, care au lansat anul trecut numeroase atacuri asupra instituţiilor democrate americane în timpul campaniei electorale din Statele Unite, transmite New York Times, citat de 24h.md.
Arestarea lui Serghei Mikhailov reprezintă un eveniment rar pentru puterea rusă, care nu permite ca aparatul de securitate cibernetică să apară într-o asemenea manieră în viaţa publică, potrivit News.ro.
Mikhailov a lucrat pentru Centru de Informaţii de Securitate al FSB – ramura de securitate cibernetică a agenţiei implicată în operaţiunea de hacking a alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. Însă, nu este clar dacă arestarea oficialului în securitate cibernetică are vreo legătură cu atacurile, care au forţat administraţia Obama să expulzeze 35 de diplomaţi ruşi şi să adopte o nouă serie de sancţiuni economice împotriva unor aliaţi ai Kremlinului.
A doua persoană arestată în aceeaşi operaţiune este Ruslan Stoianov, care conduce departamentul de răspuns şi de investigaţii cibernetice de la Kaspersky Lab. El este unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în securitate cibernetică din sectorul privat al Rusiei, scrie libertatea.ro.
Compania Kaspersky a confirmat arestarea expertului, însă a explicat că acuzaţiile lansate împotriva sa nu au nimic de a face cu operaţiunile companiei, care este specializată în producerea de antiviruşi şi în asigurarea securităţii cibernetice.
Mikhailov şi Stoianov ar fi putut să fie arestaţi pentru că s-au implicat în această colaborare periculoasă dintre hackeri şi FSB.
Conform ziarului Kommersant din Rusia, citat de csoonline.com, Ruslan Stoianov a fost arestat în decembrie ca parte a unei investigații care l-a țintit pe Mikhailov.
Mikhailov a fost arestat în cadrul unei investigații a autorităților din Rusia care, conform unei surse anonime, au descoperit dovezi că acesta ar fi primit bani de la o organizație străină.
Compania Kaspersky nu are detalii despre investigație, dar munca echipei de de răspuns şi de investigaţii cibernetice nu este afectată de acest incident, a precizat un reprezentant al companiei.
Conform publicației rusești, Stoianov a lucrat cu departamentul K din poliția rusă, o divizie implicată de obicei în investigații de securitate cibernetică.
Kommersant a raportat că se investighează dacă a fost încălcat articolul 275 din Codul Penal rusesc. Acest articol se referă la înaltă trădare în formă de „spionaj, dezvăluire de secrete de stat și alt ajutor oferit unui stat străin, organizație străină, sau alți reprezentanți ai unor activități ostile în detrimentul securității externe a Federației Ruse.” Încălcarea acestui articol poate duce la condamnări la închisoare între 12 și 20 de ani.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…