[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Securitate IT

Un atac ransomware a distrus site-ul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi

Un atac ransomware a distrus site-ul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iaşi.

Un atac informatic a distrus site-ul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iaşi. Atacul a fost de tip ransomware, astfel că fişierele pe care virusul a reuşit să le acceseze au fost criptate, iar atacatorii au cerut bani pentru a le debloca, scrie adevarul.ro.

Incidentul a avut loc în decembrie, cel mai probabil din cauza unui angajat neatent care a deschis un e-mail şi a introdus astfel un virus în sistem, care a început să cripteze fişierele la care a avut acces. Versiunea veche a site-ului a fost compromisă în totalitate, fiind pierdute toate fişierele publicate, însă atacul nu a reuşit să ajungă la platforma didactică şi de e-learning.

Conducerea UMF a făcut plângere la DIICOT. Experţii în securitate avertizează că un astfel de atac se poate produce oricând într-o instituţie publică. Procurorii DIICOT anchetează o plângere primită de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi cu privire la un atac informatic de tip ransomware care le-a distrus site-ul, scrie ziaruldeiasi.ro.

Deşi nici reprezentanţi ai universităţii şi nici surse din cadrul anchetei nu au putut confirma pentru „Ziarul de Iaşi“ cu exactitate suma cerută de hackeri, diverse persoane din zona IT care au lucrat cu sistemele universităţii precizează că, dat fiind nivelul pierderilor de date, cel mai probabil s-au cerut zeci, chiar sute de mii de euro.

Am făcut imediat plângere penală la DIICOT, şi în rest nu ştim mai multe, aşteptăm să vedem care este mersul lucrurilor. Ne-am reorganizat şi încercăm să punem la punct noul site şi să ne refacem. Nu au fost afectate documente ale studenţilor sau alte platforme online, doar site-ul“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Cel mai probabil, explică experţii, au mai fost lansate atacuri în aceeaşi perioadă şi la alte instituţii publice din Iaşi care fie nu au trecut, fie au infectat doar anumite fişiere şi s-a făcut plata, fie au fost oprite la timp cu minime stricăciuni.

Pentru a nu fi afectate de atacurile ransomware, firmele și instituțiile sunt sfătuite să aibă un sistem de backup bine pus la punct.

Share
Publicat de
C. R.

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019