Un angajat al Institutului de Inginerie Nucleară de la Măgurele, descoperit că minează monedă virtuală
Un angajat al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele a fost descoperit de specialiști în securitate cibernetică minând moneda virtuală Monero.
Bărbatul și-a adus de acasă un computer, pe care l-a conectat la rețeaua electrică a institutului. Cazul a fost semnalat de Ștefan Tănase, security researcher la compania de software Ixia, scrie publika.md.
Deocamdată, nu este clar de cât timp mina angajatul moneda virtuală, dar se estimează că acesta ar fi consumat energie electrică în valoare de 1.000 de euro pe lună. Cum deținea aparatura, dar acasă ar fi plătit sume astronomice pentru curentul consumat, angajatul s-a folosit de un IP de la serviciu pentru a se conecta și a mina criptomoneda.
Ştefan Tănase a postat pe Twitter imagini în care se poate observa cum sunt folosite resursele calculatorului respectiv în scopuri ilicite. În plus, făptaşul s-ar fi folosit chiar de o conexiune nesecurizată la internet, care ar fi putut pune în pericol reţeaua institutului, precizează adevarul.ro.
Monero este o monedă virtuală mai puţin cunoscută decât Bitcoin, însă care a avut parte de o creştere tumultoasă pe tot parcursul anului trecut. În vremurile-i bune, criptovaluta ajunsese să valoreze şi 1000 de dolari preţ per unitate şi devenise un adevărat trend printre investitorii din domeniu, care preziceau la vremea respectivă că Monero ar putea atinge chiar nivelul Bitcoin. Acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Ca urmare a demersurilor cercetătorului în securitate, conducerea Institutului, atât cea din țară cât și cea din străinătate a fost informată cu privire la existența acestei probleme. Nu se știe dacă este vorba de o singură persoană sau mai multe, conform economica.net.
Directorul general al Institutului, profesorul Nicolae Zamfir, a confirmat că este vorba despre o adresă IP de la centrul ELI şi că a fost declanşată o investigaţie. El a menționat că adresa IP folosită la minarea monedei era una ce nu era alocată niciunui cercetător, iar cel sau cei care o foloseau au încetat să facă asta după începerea investigației, făcând dificilă identificarea autorului sau autorilor. În institut lucrează aproape 1.000 de cercetători, conform lui Nicolae Zamfir, citat de Economica.net.
Un incident asemănător a avut loc și la un reactor nuclear din Rusia. Mai mulți oameni de știință care lucrau la un reactor nuclear din Rusia au fost arestați după ce ar fi folosit unul dintre cele mai bune computere ale țării pentru a mina bitcoin, scrie securityportal.ro.
Computerul care ar fi fost folosit de angajații centrului nuclear nu trebuia să fie conactat la internet din motive de securitate. Cei care operează în cadrul centrului nuclear au descoperit infracțiunea după ce au descoperit conectarea sa la internet.