HomeStiriSecuritate ITUcraina suspectează că un atac cibernetic a dus la o pană de curent
ucraina-suspecteaza-ca-un-atac-cibernetic-a-dus-la-o-pana-de-curent

Ucraina suspectează că un atac cibernetic a dus la o pană de curent

ucraina-suspecteaza-ca-un-atac-cibernetic-a-dus-la-o-pana-de-curentCompania care furnizează energie electrică în Ucraina investighează dacă o pana de curent produsă în Kiev s-a datorat hackerilor.

Conform unor declarații ale Ukrenergo, furnizor de energie electrică din Ucraina, un atac cibernetic ar putea fi cauza unei pene de curent în nordul țării, la aproape un an de la un alt atac cibernetic care a oprit alimentarea cu energie electrică în câteva regiuni în perioada Crăciunului în 2015, scrie bleepingcomputer.com.

Cea mai recentă pană de curent a avut loc sâmbătă, 17 decembrie la ora 23:53 și a afectat regiuni din jurul capitalei Kiev.

Compania Ukrenergo a precizat într-o declarație că posibilele cauze pot fi atacuri cibernetice și defecțiuni ale echipamentelor. Directorul companiei a scris pe Facebook că s-a reluat alimentarea cu energie electrică la 45 de minute de la trecerea echipamentului pe modul manual  și la 75 de minute după apariția penei de curent.

Experții în securitate investighează cauzele penei de curent care a afectat părți din capitala Kiev și regiuni care o înconjoară. Incidentul a afectat sistemele de control automate de la o substație din nordul orașului, scrie csoonline.com.

Până la determinarea cauzei din care s-a produs pana de curent, toate sistemele de control automate au trecut la controlul local, a declarat compania. În 2015, hackerii au lansat un atac coordonat împotriva a trei companii furnizoare de energie electrică din Ucraina. Penele de curent de atunci au durat între 3 și 6 ore.

SBU, serviciul de securitate a atribuit atunci atacul guvernului din Rusia deoarece complexitatea lui sugera implicarea unui stat, iar atacatorii au folosit un malware de origine rusească, numit BlackEnergy.

Alex Mathews, expert în securitate care se ocupă cu comunicarea cu utilizatori, clienți și comunități în cadrul companiei de administrare a dispozitivelor, Positive Technologies, spune că o cercetare a companiei a arătat că sistemele de automatizare și administrare a energiei sunt cele mai comune sisteme de control care se conectează la internet în 2016.

Share With: