[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

Ucraina avertizează că Rusia pregătește un atac cibernetic înaintea finalei Champions League

Serviciului de securitate ucrainean avertizează asupra posibilității lansării unui atac cibernetic asupra Ucrainei înaintea finalei Champions League de sâmbătă.

Serviciului de securitate ucrainean (SBU) a avertizat, miercuri, cu privire la posibilitatea lansării unui atac cibernetic asupra statului și companiilor private înaintea finalei cupei de fotbal Champions League ce va vea loc sâmbătă, relatează reuters.com.

„Experții serviciului de securitate cred că infectarea componentelor hardware de pe teritoriul Ucrainei este o pregătire pentru un alt act de agresiune cibernetică din partea Federației Ruse, ce țintește destabilizarea situației în timpul finalei Champions League,” se precizează într-un comunicat al SBU.

Scurtul comunicat al SBU vine la câteva ore după ce Cisco Systems a avertizat că hackerii au infectate cel puțin 500.000 de routere și dispozitive de stocare din zeci de țări, scrie rferl.org.

Tot pe 23 mai, Talos, unitatea de cyber intelligence a Cisco a precizat că cercetătorii săi au o mare certitudine că în spatele campaniei malware, numit VPNFilter, se află guvernul rus.

Motivul este pentru că o parte din codul software folosit este comună cu codul utilizat în atacuri din trecut bănuite a fi efectuate de ruși. Cisco spune că malware-ul este sofisticat și redutabil, fiindcă poate fi folosit pentru spionaj sau pentru a afecta comunicațiile online sau pentru a lansa atacuri distructive asupra Ucrainei, țară care a fost afectată în trecut de ofensive cibernetice care au lovit infrastructură vitală, scrie hotnews.ro.

VPNFilter le dă atacatorilor acces de la distanța la aparatele infectate, pe care le pot utiliza pentru spionaj, pentru a lansa atacuri asupra altor computere sau pentru a le face să descarce alte tipuri de malware. Malware-ul descoperit, spun cei de la Cisco, cuprinde și un modul care poate fi folosit pentru atacarea infrastructurii industriale, precum cea responsabilă pentru buna funcționare a rețelei energetice.

Au fost descoperite routere infectate în 54 de țări, dar cele mai multe sunt în Ucraina, unde numărul de infecții a crescut puternic din 8 mai și până în prezent. Cercetătorii au decis să vină cu un avertisment public fiindcă se tem că un atac cibernetic de proporții ar putea fi lansat în iunie asupra Ucrainei, foarte posibil în jurul unei sărbători importante, pe 28 iunie când este Ziua Constituției.

 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019