Acestea pot fi folosite pentru situațiile în care nu vă puteți aminti toate parolele sau când folosiți aceeași parolă pentru mai multe conturi, scrie Networkworld.
1.Cifru de înlocuire a literelor : a=b
Cel mai simplu cifru este cel de înlocuire a unei litere cu următoarea din alfabet. Spre exemplu, ,,nas” devine ,,obt”. Acestea pot fi sparte ușor prin intermediul unor texte criptate și dacă se cunoaște ce tip de cifru este folosit, însă devin complicate dacă sunt cuvinte scurte și hackerii nu știu că se folosesc cifruri.
Spre exemplu, dacă lista de parole arată astfel: ,,bancă: pineapple!1”, ,,email: butterfly?2”, hackerii le vor folosi pe acestea. Dacă nu vor funcționa, ar putea încerca scrierea cuvintelor invers, însă șansele că aceștia să scrie ,,qjofbqqmf!1” sunt foarte mici.
2. Cifru de înlocuire a literelor : a=s
Acesta constă în înlocuirea literei unui cuvânt cu litera din dreapta de pe tastatură: ,,nas” devine ,,msd”. În acest fel, sunt înlocuite litere și simboluri și nu este necesară memorarea noilor parole.
3. Nu scrieți parolele criptate: ,,banana”, nu ,,nsmsms”
Pare mai sigur să scrieți ,,nsmsms” în loc de ,,banana”, apoi să introduceți parola actuală ,,banana” în cont. Însă este mai sigur să scrieți ,,banana” și să faceți criptarea, deoarece hackerii care ar putea obține lista dumneavoastră de parole ar putea descifra metodele pe care le folosiți.
4. Folosiți propoziții pe care le-ați memorat fie din cărți, cântece sau filme
În epoca medievală, un mod comun de a transmite mesaje secrete era utilizarea a două exemplare identice a unei cărți. Pentru a transmite un anumit cuvânt, se găsea acel cuvânt în carte și se nota numărul paginii și poziția în pagină a acestuia. Acest cod funcționa atât timp cât cei care interceptau mesajele nu știau ce se folosește.
Este un mod simplu de a genera parole și vă puteți folosi de orice propoziții. Spre exemplu, în versul ,,The wheels on the bus go round and round”, structura ,,bancă : 5-2” se va transforma în parola ,,bus-wheels”.
5. Coduri mnemonice: a=alpha
Porniți cu un alfabet pe care îl cunoașteți foarte bine. Spre exemplu ,,a este pentru alpha, b este pentru bravo”. Apoi, folosiți cuvântul care corespunde cu prima sau ultimă literă a site-ului pentru care doriți să memorați parola.
Spre exemplu, dacă vă decideți să vă bazați codul pe primele două litere ale site-ului și doriți să memorați parola pentru bank.com, veți începe cu ,,bravoalpha”. Combinați cu un cifru de înlocuire și parola dumneavoastră va fi ,,ntsbpsșăjs”.
6. Adăugați numele site-ului la sfârșitul parolei : banana-twitter
Pentru a vă asigura că aveți o parolă unică pentru fiecare site, fără să notați nimic, adăugați numele site-ului la sfârșitul parolei, a sugerat Luis Corrons, director tehnic Panda Security.
Astfel, pentru conturile de pe platformele sociale precum Facebook și LinkedIn puteți adăuga ,,-face” sau ,,-link”.
7. Data de expirare : banana-q1-14
Introduceți anul și sfertul acestuia la începutul sau sfârșitul parolei. Astfel, dacă parola de bază este banana, puteți avea ,,banana-14-q1”, sau ,,banana-14-q2” etc.
După ce folosiți un cifru de înlocuire, acea parolă devine ,,nsmsms=3-25=j3”. Astfel, puteți avea o parolă unică, ușor de memorat și dificil de ghicit, pe care o puteți schimba frecvent.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…