[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

Tehnologia Blockchain poate ajuta la securizarea informațiilor de pe dispozitivele IoT

Datele colectate de dispozitivele Internet of Things (IoT) pot fi securizate cu ajutorul tehnologiei Blockchain care face posibil ca acestea să aparțină doar utilizatorului.

Felul în care dispozitivele Internet of Things schimbă lume cu greu pot fi observate de persoanele de rând. Administrarea infrastructurii urbane, nuvelul de poluare, calitatea apei, monitorizarea speciilor, diagnosticarea problemelor de sănătate în timp real, supraveghere video, agricultură și lista poate continua. Sunt foarte puține industrii care nu ar putea fi îmbunătățite cu ajutorul dispozitivelor conectate la internet în permanență, scrie businessinsider.com.au.

Dar dispozitivele conectate ce sunt destinate consumatorilor – ceasuri inteligente, senzori pentru casă, termostate și alte dispozitive de acest fel – sunt considerate în mare parte ca fiind încercări de a convinge consumatorii să cumpere ceva ce nu au nevoie.

Numai dacă ești orb sau ai probleme de vedere, numai atunci ai cu adevărat nevoie de un detector pentru scurgeri de apă deoarece o poți vedea.

Peter Farquhar consideră că sunt prea ușor impresionați de micii senzori care ne spun cât unt a mai rămas în frigider, ce a făcut câinele cât timp am fost plecați la muncă sau de folosirea unui asistent virtual pe telefonul mobil, care ne pune să repetăm ce am spus, când am putea pur și simplu să apăsăm un buton de Play pentru a asculta melodia favorită.

Problema dispozitivelor conectate este cea a datelor pe care le colectează despre oameni. Aceste date pot fi folosite, de companiile de marketing, fără știrea utilizatorului pentru a-l convinge să cumpere ceva ce nu are neapărată nevoie. Iar felul în care informațiile utilizatorilor de dipozitive conectate sunt folosite de către companii este important. Utilizatorii trebuie să fie singurii care au acces la datele lor. Însă în cele mai multe cazuri, oamenii renunță la informațiile despre ei pentru a folosi aplicații gratuite, de multe ori fără să știe că fac asta.

În Australia, doi antreprenor au creat la sfârșitul lui 2015 o platformă pe care companiile o pot folosi pentru a-și promova serviciile și bunurile către consumatori folosindu-se de informațiile colectate de la dispozitivele IoT. Dar spre deosebire de alte companii, Ziva nu vinde informațiile consumatorilor către companiile care vor să ii folosească serviciile. Ziva folosește tehnologia blockchain pentru a informațiile consumatorilor să nu aparțină nimănui altcuiva decât consumatorului.

Tehnologia blockchain este strâns legată de criptomonede precum Bitcoin încâtuneori se ajunge la confundarea termenilor, considerându-se că blockchain și Bitcoin sunt de fapt același lucru, conform clubitc.ro.

Blockchain este pur și simplu una dintre tehnologiile de bază din spatele Bitcoin, iar Bitcoin este doar o aplicație care exploatează blockchain. Blockchain-ul se dezvoltă acum ca o soluție critică în evoluția altor tehnologii, cum ar fi IoT. Potrivit Cisco, IoT va cuprinde în curând 30 de miliarde de “lucruri”. Astfel, s-a dovedit dificil să conectăm eficient, să colectăm, să transferăm și să gestionăm toate aceste date, păstrându-le în siguranță, pe măsură ce acestea trec printr-o colecție de rețele IoT extinse.

Aceleași caracteristici care fac blockchain esențial pentru criptomonede sunt ceea ce îl fac atât de valoros pentru IoT. Blockchain oferă utilizatorilor încrederea că datele sensibile și valoroase pot zbura în jurul rețelelor globale și rămân complet sigure și inalterabile.

Valoarea IoT este în date, iar preocupările legate de vulnerabilitatea acestor date pe măsură ce se deplasează între sistemele automatizate de senzori și mașini, sunt reale.

Blockchain abordează acest lucru, făcând aceste date trasabile și sigure în rețelele expansive. Mai mult, adaugă straturi de eficiență și certitudine care pot face IoT mai utilă și mai convingătoare, chiar și pentru cei care adoptă tehnologii în mod reticent. Cazurile de utilizare pentru blockchain din cadrul IoT sunt variate și coprind multe sectoare de activitate.

 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019