Studiu Global BSA despre securitate si malware
Utilizatorii de sisteme de calcul mentioneaza ca amenintarile de securitate legate de malware se afla pe primul loc printre motivele pentru a nu utiliza software fara licenta.
Printre preocuparile lor specifice sunt intruziunile hackerilor si pierderile de date. Cu toate acestea, 62% din software-ul instalat pe computerele din Romania, in 2013, nu a fost licentiat in mod corespunzator, scrie Marketwatch.ro.
Aceste concluzii si alte constatari publicate in Studiul Global BSA referitor la Software subliniaza nevoia de practici eficiente de gestionare a software-ului, mai ales in mediile de afaceri.
„Cei mai multi oameni nu stiu ce se afla instalat pe sistemele lor. Asta trebuie sa se schimbe. Exista masuri de bun-simt pe care managerii si administratorii le pot lua pentru a se asigura ca organizatiile lor utilizeaza software autentic, licentiat in mod corespunzator”, a declarat Victoria Espinel, Presedinte & CEO BSA.
Studiul Global BSA referitor la Software se realizeaza in fiecare al doilea an pentru BSA de catre IDC, iar in acest an a inclus utilizatori de calculatoare din 34 de piete, inclusiv aproape 22.000 de utilizatori de PC-uri din segmentul consumer si business si mai mult de 2.000 de manageri IT.
Iata cele mai importante concluzii ale studiului:
– Rata la care software-ul de PC-uri a fost instalat fara licentele corespunzatoare in Romania a fost de 62% in 2013, o scadere de 1 punct procentual fata de 2011. Valoarea comerciala a acestui software fara licenta a totalizat 208 milioane dolari.
– Motivul principal mentionat de utilizatorii de computere din intreaga lume pentru care nu utilizeaza software fara licenta este de a evita amenintarile de securitate legate de malware. Printre riscurile asociate cu software-ul fara licenta, 64% din utilizatorii la nivel global indica accesul neautorizat de catre hackeri ca o preocupare de top, iar 59% mentioneaza pierderile de date.
– Managerii IT din intreaga lume, in mod absolut de inteles, isi exprima ingrijorarea cu privire la faptul ca software-ul fara licenta poate cauza prejudicii, dar mai putin de jumatate sunt foarte increzatori sa afirme ca software-ul din companiile lor este licentiat in mod corespunzator.
– Doar 35% din companii, la nivel mondial, au implementat reguli interne scrise care impun utilizarea de software licentiat in mod corespunzator.
– Rata globala la care software-ul pentru PC-uri a fost instalat fara licentele corespunzatoare a crescut de la 42% in 2011 la 43% in 2013, intrucat economiile emergente in care utilizarea de software fara licenta are cel mai mare grad de raspandire au continuat sa inregistreze majoritatea crescanda a PC-urilor in functiune.
– Valoarea comerciala a instalarilor de software pentru PC fara licenta a totalizat 62,7 miliarde de dolari la nivel global in 2013.
– Regiunea cu cea mai mare rata de ansamblu a instalarilor de software pentru PC fara licenta in 2013 a fost Asia-Pacific, cu 62%. Aceasta a reprezentat o crestere de 2 procente comparativ cu 2011, in vreme ce valoarea comerciala a instalarilor fara licenta a ajuns la 21 de miliarde de dolari.
– Europa Centrala si de Est a inregistrat urmatoarea cea mai mare rata de instalari de software fara licenta la 61%, urmata de America Latina cu 59% si de Orientul Mijlociu si Africa, de asemenea, cu 59%.
– In Uniunea Europeana, rata a scazut doua puncte procentuale la 31% in 2013, cu o valoare comerciala de 13,5 miliarde de dolari.