HomeStiriSecuritate ITSRI: Prevenția este cea mai bună soluție împotriva infracțiunilor cibernetice
sri-preventia-este-cea-mai-buna-solutie-impotriva-infractiunilor-cibernetice

SRI: Prevenția este cea mai bună soluție împotriva infracțiunilor cibernetice

sri-preventia-este-cea-mai-buna-solutie-impotriva-infractiunilor-ciberneticeReprezentantul Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații spune că prevenția este cea mai bună soluție în lupta împotriva infracțiunilor cibernetice.

Prevenția este cea mai bună soluție în lupta împotriva infracțiunilor cibernetice, la fel și realizarea periodică de back-up-uri. Din păcate, atribuirea atacurilor este foarte greu de realizat. Este responsabilitatea oricărei persoane să contribuie la asigurarea securității în spațiul cibernetic”, a declarat, joi, Adela Albu, reprezentantul Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, citat de Agerpres.

Ea a enumerat câteva măsuri minime de prevenție pe care ar trebui să le ia orice utilizator de internet: utilizarea programelor cu licență, actualizarea permanentă a sistemelor de operare, soluții antivirus actualizate, împiedicarea rulării programelor a căror origine nu poate fi verificată, descărcarea aplicațiilor din surse verificate, realizarea periodică de back-up-uri.

“Este nevoie de educarea societății civile pentru a crește cultura în ceea ce privește securitatea cibernetică, dar și de un cadru legislativ. Proiectul legii securității cibenetice nu a fost chiar bine primit de societatea civilă, dar rolul său este de prevenție, se dorește responsabilizarea instituțiilor. Un cadru legislativ nu va elimina riscurile, dar cred că va contribui la scăderea numărului de incidente”, a arătat Adela Albu.

La finele lunii mai, ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, declara că legea privind securitatea cibernetică se află la avizare la Ministerul Justiției, acesta fiind ultimul aviz necesar pentru ca proiectul să meargă la CSAT pentru avizare, iar ulterior să fie aprobat în Guvern și să intre în circuitul parlamentar.

Potrivit ministrului de resort, legea este absolut necesară, având în vedere faptul că Internetul nu are granițe, iar atacurile cibernetice au devenit tot mai sofisticate. În acest context, acordurile și cooperarea internațională sunt foarte importante, iar această cooperare necesită foarte multe cunoștințe, a mai spus Bostan.

“Anticipăm, după informațiile existente, atacuri cu un ridicat nivel de complexitate în perioada următoare de timp”, a subliniat ministrul Comunicațiilor.

 

 

 

Share With: