404 Not Found


nginx
SRI doreste o noua lege pentru securitate cibernetica - Security Portal
HomeStiriSecuritate ITSRI doreste o noua lege pentru securitate cibernetica
lege

SRI doreste o noua lege pentru securitate cibernetica

legeDirectorul Centrului Național  Cyberint din cadrul SRI, Florin Cosmoiu, a declarat că instituția speră să promoveze un nou proiect de lege pentru securitate cibernetică.

“În 2014 a fost o mare dezbatere în spațiul public vizavi de legea adoptată de Parlament privind securitatea cibernetică a României, care ulterior a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională. Instituțiile statului implicate lucrează în această perioadă pentru a identifica soluțiile care să răspundă la exigențele care au fost emise de către Curte. (…) Și noi și împreună cu celelalte instituții implicate sperăm să reușim în următoarele luni să promovăm un nou proiect de lege care va intra în primul rând într-o dezbatere publică. Probabil că în prima etapă acolo a fost o greșeală, nu s-a dezbătut destul de mult cu toți factorii și din societatea civilă interesați. S-au creat o serie de emoții, niște lucruri care, zicem noi, nu au fost bine înțelese”, a afirmat Cosmoiu în cadrul unei conferințe de presă organizată de Ambasada Elveției pentru a anunța desfășurarea celei de-a treia ediții a Congresului Internațional “Cybersecurity în România, platforma de dialog public-privat”, transmite Agerpres.

Oficialul SRI și-a exprimat speranța că o astfel de dezbatere publică va clarifica atât nevoia de securitate cibernetică, dar și dreptul cetățeanului la viață privată. “Printr-un dialog între actorii implicați sperăm să se identifice soluția care să satisfacă ambele părți — societatea civilă și instituțiile statului cu nevoia lor de securitate”, a adăugat Florin Cosmoiu.

El a precizat că SRI este partener al Congresului Internațional “Cybersecurity în România, platforma de dialog public-privat”, care se va organiza la Sibiu, arătând că Strategia de Securitate Cibernetică a României prevede chiar coagularea unor campanii de conștientizare a pericolului atacurilor cibernetice. Cosmoiu a explicat că atacurile cibernetice pot afecta atât instituțiile statului, cât și companiile, firmele mai mici, chiar și persoanele.

“Dacă la nivelul instituțiilor publice strategice atacurile pot proveni de la entități statale, la nivelul companiilor private poate să apară așa numitul spionaj cibernetic. Plus că fiecare dintre noi și ca persoane private și ca mici firme putem fi ținta grupurilor de criminalitate cibernetică organizată. Aceste lucruri există, se manifestă și în România, tendința este de creștere. De aceea este important să prezentăm tuturor amenințările, riscurile la care putem fi supuși”, a susținut Florin Cosmoiu.

Mijloacele de combatere a problemelor de securitate cibernetică au fost prezentate pe scurt de Romulus Maier, director Agora Group, un alt partener al congresului de la Sibiu.

“Este evident că lumea și viața noastră devin din ce în ce mai dependente de tehnologie. Din păcate, lumea încă nu conștientizează care sunt pericolele pentru că orice tehnologie vine cu avantaje și dezavantaje. Unul din marile dezavantaje ale tehnologiei este legat de provocările de securitate. Problemele privind securitatea informatică se pot rezolva pe trei paliere. Un palier foarte important este educația, conștientizarea celor care folosesc într-un fel tehnologia. (…) Un alt element important ține de autoritățile statului, de modul de reglementare (…) și un alt treilea palier îl reprezintă soluțiile de protecție și apărare, dar acestea vin până la urmă pe nivelul trei al problematicii”, a spus acesta.

 

 

 

Share With: