Sony si perspectiva bunului simt in scandalul PlayStation Network
Potrivit unui anunt postat pe PlayStation.Blog, Platforma Sony PlayStation Network va fi offline pentru o perioada mai mare de timp decat estimarea initiala.
Ca in mai toate mesajele oficialilor Sony referitoare la bresa de securitate si evenimentul generat de actiunea hackerilor ce furat datele utilizatorilor PSN, accentul cade pe securitatea platformei, fara a se face referiri suplimentare legate de „pagubele” produse de acest atac. Acest lucru reiese si din declaratia lui Patrick Seybold (n.r. Senior Director of Corporate Communication and Social Media) si a declaratiilor de presa ale Sony, care spun ca investigatiile nu au putut produce inca cifre finale cu privire intruziunea in Sony Online Entertainment Gaming Network.
Principalele motive de ingrijoare din comunitatile online de gameri sunt legate atat de furtul propriu zis al datelor, cat si de atitudinea dezordonata si sovaitoare manifestata de Sony de la descoperirea evenimentului care produce senzatia unor efecte mult mai grave. Astfel, daca la inceput a negat existenta atacului, ulterior Sony a recunoscut doar partial compromiterea datelor. Zilele urmatoare au produs evolutii rapide de la recunoasterea unor noi categorii de date compromise si pana la socul descoperirii unui al doilea atac asupra platformelor Sony.
Si daca credeti ca mai rau nu se poate, iata ca termenul de operationalizare a platformei PSN imbuatatite nu poate fi respectat conform declaratiilor oficiale optimiste de la inceputul saptamanii trecute si ca s-a descoperit un nou posibil atac.
Totusi, exista si o parte buna in aceasta poveste si anume faptul ca Sony a luat in sfarsit in serios problema securitatii datelor utilizatorilor sai. Numaram in acest sens atacul evitat (cel de-al treilea), grija de a pune in ordine securitatea in detrimentul unor realizari de imagine (cum ar fi lansarea platformei intr-un termen cat mai scurt), utilizarea de experti externi in evaluarea, upgradul si monitorizarea securitatii tuturor platfrmelor Sony si nu in ultimul rand efortul de informare in piata.
Cu siguranta, noua strategie de comunicare a oficialilor japonezi reprezinta o incercare de a recastiga increderea gamerilor pentru ca asa cum ne-a invatat politica cel mai periculos lucru pentru imagine nu este problema in sine ci musamalizarea ei (the cover up story).