Site-urile şi politica de protecţie a datelor
Peste 20% din site-urile şi aplicaţiile pentru mobile din lume nu furnizează ‘nicio informaţie’ vizitatorilor cu privire la politica lor de protecţie a datelor personale.
Comisia naţională pentru informatică şi libertăţi (CNIL), precum şi 19 omologi ai acesteia (în SUA, Germania, Australia, Marea Britanie, etc) au efectuat în luna mai un audit al celor mai vizitate 2.180 de pagini de internet sau aplicaţii, o ‘premieră’ în ceea ce priveşte cooperarea internaţională pentru ‘evaluarea nivelului de informare a internauţilor’, transmite Agerpres.
‘Peste 20% din site-urile şi aplicaţiile pentru mobile auditate (din lume) nu furnizează nicio informaţie vizitatorilor cu privire la politica acestora de protecţie a datelor, chiar şi atunci când aceste site-uri sau aplicaţii colectează date personale. Cifra atinge 50% în cazul aplicaţiilor pentru mobile’, indică un comunicat al CNIL.
‘Fără aceste informaţii, persoanele care vizitează aceste site-uri sau aplicaţii nu dispun de mijloacele de a-şi proteja datele’, aminteşte CNIL.
Iar atunci când aceste politici de protecţie a datelor există, ‘ele sunt adesea prea generalizate sau, din contră, prea concentrate pe un singur aspect tehnic, de exemplu pe cel al ‘cookie-urilor”, folosite pentru autentificare, precum şi pentru urmărirea comportamentului utilizatorilor.
Cele douăzeci de autorităţi naţionale pentru protecţia datelor deplâng faptul că, ‘în ambele cazuri, informaţiile oferite nu menţionează anumite elemente esenţiale, precum scopul în care sunt colectate datele, existenţa sau nu a unui transfer al acestor date către terţi ori drepturile sau beneficiile de care dispun persoanele ale căror date sunt prelucrate’.