HomeStiriSecuritate ITSite-ul Forţelor navale regale britanice, atacat de un hacker român
site-ul fortelor navale regale suspendat din cauza kackerilor

Site-ul Forţelor navale regale britanice, atacat de un hacker român

site-ul fortelor navale regale suspendat din cauza kackerilorMinisterul britanic al Apărării a fost nevoit să suspende site-ul Forţelor navale regale după ce a fost atacat de un hacker român, la câteva săptămâni după ce Guvernul evidenţiase riscul unor atacuri cibernetice, informează Daily Mail. Portalul Forţelor navale regale a fost închis după ce un hacker a anunţat că a pătruns în baza de date a site-ului. Într-o postare pe propriul blog, hackerul – un român identificat cu numele TinKode – susţine că a pătruns vineri seara în site-ul Forţelor navale regale britanice, transmite Mediafax.

 

Ministerul britanic al Apărării a negat că hackerul ar fi accesat vreo informaţie clasificată. Cazul pune într-o situaţie delicată Guvernul britanic, după ce acesta anunţase în urmă cu câteva săptămâni că operaţiunile de contracarare a atacurilor cibernetice sunt prioritare. Forţele navale regale britanice au confirmat că site-ul a fost suspendat din cauza atacului unui hacker. “Putem confirma că a existat un atac împotriva site-ului Internet. Nu au existat daune semnificative, dar, din precauţie, site-ul a fost suspendat”, a declarat un purtător de cuvânt.

Cu toate acestea, ruşinea rămâne, scrie Daily Mail, citat de Jurnalul National. “Faptul că un website militar ca acesta a fost ţinta unui atac cibernetic demonstrează problemele adevărate ale organizaţiilor (militare) şi ameninţarea pe care o întruchipează atacurile cibernetice. Acest atac demonstrează cât de vulnerabile sunt site-urile considerate foarte securizate”, a declarat, pentru publicaţia IT PRO, Jason Hart, vicepreşedintele unei organizaţii europene de securitate pe internet. Potrivit publicaţiei The Register.co.uk, hackerul român nu se află la prima abatere, el fiind familiarizat cu spargerea site-urilor aparţinând Armatei SUA, Departamentului american al Comerţului, agenţiei de ştiri Reuters, YouTube, NASA şi altele. De fiecare dată, românul a primit mesaje de încurajare pe blogul său. Vedeti aici site-urile sparte de TinKode

SUA, distruse informatic cu doar 100 de milioane de dolari 

Organizarea unui atac informatic generalizat asupra Statelor Unite ale Americii este posibila pentru oricine dispune de 100 de milioane de dolari si este realizabila dupa o pregatire de doar 2 ani, avertizeaza un specialist american in spionaj informatic care a prezentat un model de agresiune informatica la un seminar desfasurat la Las Vegas, informeaza presa internationala, citata de agentia KARADENIZ PRESS. Cercetator IT la Independant Security Evaluators, Charlie Miller, care a lucrat timp de cinci ani in cadrul NSA, si-a prezentat rezultatul analizei asupra securitatii informatice a SUA in cadrul conferintei Defcon pe tema amenintarilor piratilor informatici, ce s-a desfasurat duminica la Las Vegas. “Am actionat ca si cand, sa spunem, Coreea de Nord m-ar fi angajat sa organizez un atac cibernetic asupra SUA. Am lucrat in conditii reale”, a declarat el. Specialistul IT a precizat ca a primit deja o solicitare din partea Centrului de excelenta in aparare informatica din Estonia pentru a participa la crearea unui sistem de aparare impotriva unor astfel de atacuri care vizeaza securitatea nationala. “Banuiam ca va fi usor, dar acum stiu sigur”, a sustinut el, adaugand ca SUA sunt extrem de vulnerabile in fata unui atac cibernetic generalizat. Conform acestuia, fortele care ar dori sa organizeze un astfel de atac impotriva Washington-ului ar avea nevoie de doar 100 de milioane de dolari, o suma infima prin raport cu banii investiti tocmai pentru a preveni un astfel de atac, investitie care este insa complet ineficienta. Una dintre cheile reusitei unui astfel de atac impotriva SUA, confom lui Charlie Miller, consta in penetrarea treptata a retelelor informatice in diferite noduri si exploatarea si consolidarea vulnerabilitatilor de securitate existente, timp de doi ani, in pregatirea atacului generalizat. “Daca primesc doi ani de pregatire pentru acest atac, atunci pentru SUA totul este pierdut. Insa in acesti doi ani aveti inca suficient timp pentru a remedia aceste vulnerabilitati ce pot fi exploatate”, a sustinut el. Un atac asupra unei tinte singulare, asa cum este bursa sau o retea securizata militara, poate fi realizat aproape imediat, cu costuri suficient de reduse, a mai avertizat el. 

Un atac cibernetic împotriva UE ar costa 86 de milioane de euro 

Un atac cibernetic devastator împotriva Uniunii Europene ar costa 86 de milioane de euro, ar avea nevoie de 750 de persoane şi de o pregătire ce ar dura doi ani, a declarat un expert american în domeniul securităţii, citat in luna august de EUObserver. Atacul ar putea începe după ce un angajat de la o instituţie cum ar fi Bursa de Valori din Londra sau operatorul reţelei de electricitate franceze RTE ar deschide un fişier PDF ataşat unui e-mail, ce ar putea părea că este trimis de un coleg. Fişierul ar conţine un program care i-ar permite unui hacker de pe un continent diferit să preia controlul calculatorului acestuia. În timp, hackerul ar putea obţine parole şi folosi informaţii pentru a prelua şi controlul altor calculatoare. Atacul propriu-zis ar putea avea loc după o perioadă de 18-21 de luni, timp în care suficiente calculatoare ar urma să fie compromise.

Cele 27 de state ale UE ar putea ajunge în situaţia căderii sistemului de electricitate, a comunicaţiilor telefonice şi a Internetului.S-ar ajunge la întreruperea funcţionării mijloacelor de transport aerian, feroviar şi rutier, la îngheţarea tranzacţiilor bancare cotidiene, la modificarea de date de importanţă crucială în instituţiile guvernamentale şi financiare. Ar exista şi pericolul întreruperii legăturii dintre militarii din ţară şi străinătate şi comandamentul central sau riscul ca trupele să primească ordine false. O reîntoarcere la normal ar putea dura câteva zile. Însă prejudiciile aduse capacităţii administrative, încrederii consumatorilor şi economiei în general prin această pierdere de date s-ar putea menţine mai mulţi ani, potrivit expertului Charlie Miller, un matematician care a lucrat cinci ani la Agenţia Naţională de Securitate americană, citat de EUObserver. 

Atacurile informatice ingrijoreaza NATO 

Institutul Aspen Romania, in parteneriat cu NATO Public Diplomacy Division, a organizat pe 2 iunie 2010 conferinta “Cyber Defense in the Context of the New NATO Strategic Concept”. Aceasta a avut loc la doar o saptamana dupa publicarea concluziilor Grupului de Experti condus de Madeleine Albright, fost secretar de stat american si trustee a Institutului Aspen, care declara recent ca pregatirea pentru eventualitatea unui atac informatic are importanta strategica pentru NATO, si cu cateva zile inainte de intalnirea ministrilor apararii din statele membre ale Aliantei pentru discutarea acestor concluzii, scrie portalul Ziuaveche.ro. Pentru prima data in cadrul dezbaterii nationale privind contributia Romaniei la Noul Concept Strategic al NATO, evenimentul a reunit toate entitatile interesate (circa 200 de personalitati marcante din institutii ale statului, mediul privat, parteneri internationali), in jurul uneia dintre cele mai importante teme strategice pentru pozitionarea tarii noastre ca furnizor de securitate pentru Alianta Nord-Atlantica. Conferinta a fost deschisa de George Maior, director SRI, si introdusa de Erik Breidlid, reprezentant al Diviziei NATO pentru Planificare si Politici de Aparare. Printre vorbitori s-au numarat Iulian Fota, consilier prezidential pentru securitate, col (r) Shlomo Mofaz, fost sef al departamentului de lupta antiterorista in serviciile de informatii ale armatei israeliene, Paolo Campobasso, Director de Securitate al grupului Unicredit Tiriac (Roma), reprezentanti ai companiilor General Electric, IBM, Alcatel-Lucent, BCR, ING, ROMATSA, Qualcomm Europe. Din partea autoritatilor romane au participat SRI, Ministerele Apararii, de Externe si de Interne, dar si parteneri din cadrul NATO, cum sunt SUA si Turcia, sau cercetatori. Concluziile finale au fost exprimate de Mircea Geoana, Presedintele Institutului Aspen.

 

Share With: