Grupul de hackeri Shadow Brokers a dezvăluit online o serie de instrumente pentru atacuri cibernetice care ar fi fost create de Agenţia americană pentru Siguranţă Naţională (NSA). Documentele anexate sugerează posibile vulnerabilităţi în sistemul global bancar – Swift – situaţie care indică probabilitatea ca serviciile Administraţiei SUA să fi monitorizat în secret tranzacţiile financiare, relatează BBC News online, citat de Mediafax.
Pe pieţele informale, aceste softuri pentru atacuri cibernetice ar putea valora cel puţin două milioane de dolari, permiţându-le hackerilor să sustragă zeci de milioane de dolari din conturi bancare.
Potrivit publicaţiei International Business Times, documentele dezvăluite indică faptul că NSA ar fi accesat sisteme de mesagerie internă pentru a monitoriza tranzacţii financiare efectuate prin bănci din Orientul Mijlociu şi din America Latină. Practic, hackerii serviciilor americane probabil au avut acces ilegal la sistemul bancar global SWIFT (Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare la nivel Global – Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).
Potrivit experților în securitate informatică, documentele publicate de “Shadow Brokers” demonstrează că NSA a găsit și exploatat numeroase slăbiciuni din gama de produse Microsoft, folosite pe larg pe calculatoarele din întreaga lume, relatează AFP. Se presupune că aceste documente provin de la o unitate de piraterie informatică ultrasecretă numită Equation Group din cadrul NSA. Reuters menționează că nu a putut confirma autenticitatea acestor documente și că NSA nu a putut fi contactată pentru a comenta informațiile, relatează Agerpres.
Într-o declarație pentru Reuters, Microsoft, fabricantul Windows, a anunțat că nu a fost avertizat de nicio instituție a guvernului american că astfel de documente existau sau au fost furate. “În afara ziariștilor, nicio persoană și nicio organizație nu ne-a contactat în legătură cu materialele difuzate de Shadow Brokers“, a transmis compania. Absența avertizărilor este semnificativă, deoarece NSA știa de luni bune despre piratarea făcută de Shadow Brokers, scrie Reuters, care citează declarații făcute anterior de oficiali.
Rapoartele au sugerat ca sistemul de operare Microsoft Windows a ramas vulnerabil. Firma a dezvaluit ca, de fapt, a remediat problema in luna martie, scrie smartnews.ro.
“Clientii si-au exprimat ingrijorarea cu privirela riscul pe care dezvaluirea il creeaza” a indicat compania intr- o actualizare de securitate. “Inginerii nostrii au analizat exploit-urile dezvaluite si majoritatea dintre acestea au fost deja remediate”.
Compania nu a dezvaluit insa modul in care a aflat despre aceste defectiuni. Microsoft recunoaste de obicei meritul tertelor parti care ajuta la identificarea problemelor, insa nu a facut acest lucru si in cazul de fata. Agentia de stiri Reuters a raportat ca firma a indicat faptul ca nici NSA si nici alta parte a guvernului american nu au informat-o cu privire la existenta instrumentelor de hacking.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…