Securitatea cibernetica, cel mai mare risc al organizatiilor
Potrivit unui raport publicat de ASIS Foundation, securitatea cibernetică va fi cel mai mare risc de securitate în următorii cinci ani.
Atunci când grupul de hackeri Guardians of Peace au pătruns în serverele Sony Pictures Entertainment, au accesat email-urile reprezentanților studiourilor, au publicat filme și au împrăștiat date personale pe Internet. Până în decembrie 2014, Sony a fost dată în judecată de patru ori, pe motiv că nu a luat măsuri potrivite pentru securitate cibernetică potrivite, scrie Source Security.
Deoarece securitatea cibernetică a ajuns în ochii marelui public, ASIS Foundation, o organizație non-profit, a publicat un raport numit ,,Security Industry Survey of Risks and Professional Competencies”, în care a susținut că securitatea cibernetică va reprezenta riscul de top al organizațiilor, în următorii cinci ani.
Pentru raport a fost realizat și un sondaj, la care au participat 483 de persoane, care au clasificat cele mai mari riscuri de securitate pentru organizații ca fiind: securitatea cibernetică, infracțiunile, tehnologia mobilă, dezastrele naturale și globalizarea.
Raportul a evidențiat ascensiunea grupurilor externe, precum Guardians of Peace, ca fiind un risc major de securitate cibernetică. Infracțiunile reprezintă furturi, fraudă și violențe din interiorul și din afara organizației, proliferarea tehnologiei mobile reprezintă un risc pentru date, iar globalizarea crește riscul pierderii datelor intelectuale, din cauza unor conflicte geopolitice.
Respondenții au clasificat și 22 de capacități de bază considerate critice pentru combaterea acestor riscuri. În capul listei se află capacitatea de a lua decizii, comunicare, gândirea precaută, maximizarea performanței altora, colaborarea, reglementarea de sine și influența persuasivă.