HomeStiriSecuritate ITSecuritate de concediu
kasperski

Securitate de concediu

kasperskiE vaaară! Şi, în sfârşit, e conceeeediu! Gata! Am închis calculatoarele, ne-am luat telefoanele mobile (doar, aşa, să mai ţinem legătura) şi-am plecat. Mă rog, se poate să fi îndesat prin geantă şi laptopul de serviciu, tot aşa, ca să nu pierdem contactul cu totul. De azi, suntem în vacanţă!

Şi pentru că noi suntem în vacanţă, toţi sunt, nu-i aşa? Ei bine nu, adică nu chiar toţi. Chiar dacă vara scade semnificativ şi activitatea lor, adevărul e că hackerii, dezvoltatorii de malware şi toţi ceilalţi infractori (online si offline) nu-şi iau, cu adevărat, vacanţă. Asta e si motivul pentru care ne-am gândit să vă dăm câteva sfaturi estivale. Urmaţi-le şi întoarcerea din vacanţă vă va găsi odihniţi şi fără griji, scrie Kaspersky Blog.

1. Atenţie la reţelele WiFi – chiar dacă sunt gratuite, nu e obligatoriu să fie şi sigure. În multe reţele WiFi publice riscaţi să daţi peste “urechi” care să vă “asculte” traficul pe net. Aşadar, când vizitaţi site-uri care cer parole şi nume utilizator, asiguraţi-vă că sunt HTTPS (aţi observat “S”-ul din final, sper, el e cel care vă dă garanţia unei conexiuni securizate)

2. Dacă nu vreţi să vă căraţi cu prea multă tehnologie după voi în vacanţă, evitaţi şi să folosiţi computerele publice pentru a vă loga la conturile de mail/FB/Twitter. Majoritatea computerelor publice sunt virusate – mai bine nu riscaţi! Cea mai simplă metodă ar fi să vă creaţi nişte conturi de vacanţă, duplicate temporare ale conturilor, pe care să le accesaţi numai în vacanţă, apoi să le ştergeţi. In felul asta, veţi fi asiguraţi că nimeni nu vă fură informaţiile de pe conturile principale şi nu veţi avea probleme la întoarcere.

3. Smartphone-urile sunt probabil singurul gadget de care nu veţi dori să vă despărţiţi în vacanţă. La urma urmei, laptopul poate să rămână acasă, împreună cu aparatul de filmat şi camera video. Doar smartphone-ul poate să le înlocuiască cu succes, nu? Absolut. Doar că… atenţie mare la traficul de date. În special smartphone-urile care rulează Android, au tendinţa de a susţine un trafic de date important, în background. Riscaţi să vă treziţi cu facturi de roaming de date de-a dreptul impresionante şi poate nu vreţi asta. Soluţia simplă – dezactivaţi traficul de date în roaming şi instalaţi-vă o aplicaţie de monitorizare a traficului de date. În felul ăsta veţi şti măcar aproximativ cât aveţi de plată după ce încărcaţi pozele pe FB sau când terminaţi o discuţie pe Skype.

4. Dacă totuşi vă hotărâţi să căraţi şi laptopul de serviciu (sau chiar pe cel personal) după voi, n-are rost să vă spun să aveţi grijă de el. Şi totuşi, ar fi foarte bine să-l criptaţi – TrueCrypt, de exemplu, şi parola pe BIOS şi pe HDD. Asta în cazul cel mai nefericit în care laptopul “dispare”, măcar informatiile de pe el rămân inaccesibile noului “proprietar”.

5. Şi o recomandare care nu ţine, neapărat, de zona IT – activaţi-vă alertele SMS la tranzacţiile cu cardul. E un mod simplu de a vă asigura că tranzacţiile făcute pe card vă aparţin.

Share With: