Şcolile româneşti se confruntă tot mai des cu probleme de securitate cibernetică
Şcolile româneşti se confruntă tot mai des cu probleme de securitate cibernetică se arată într-un raport a firmei de securitate cibernetică SonicWall.
Accesul la reţelele WiFi din cadrul şcolii şi introducerea de către elevi a echipamentelor proprii cu acces la Internet (smartphone, tablete) devin provocări tot mai mari pentru mai toate şcolile din România. În ultimul an, mai mult de 80% dintre şcolile care au abordat echipa SonicWall din România s-au plâns de probleme majore întâmpinate în accesarea Internetului şi securizarea reţelelor WiFi în anul şcolar precedent, se arată într-un comunicat de presă, citat de bursa.ro.
„Din ce am identificat noi, principala problemă a fost accesarea de site-uri nesigure, cu malware, care a condus la infectarea întregii reţele şcolare şi, automat, întreruperi în funcţionare, dar şi accesarea de către elevi a unor site-uri cu conţinut nepotrivit cu activitatea şcolară ceea ce a dus la îngreunarea traficului de Internet şi la blocarea temporară a accesului“, declară Cosmin Vîlcu, Regional Senior Sales Manager pentru Europa Centrală şi de Est şi fostele ţări sovietice, la SonicWall.
În condițiile bugetelor reduse de care dispun școlile, liceele și universitățile românești, provocarea de a construi o rețea WiFi sigură și eficientă, la care să aibă acces toate echipamentele folosite de elevi și studenți în cursul procesului educațional este tot mai mare, scrie startupcafe.ro.
Folosirea unor echipamente profesioniste de acces mobil securizat în școli, licee și universități ar aduce instituțiilor de învățământ o economie de peste 100.000 de euro la buget pe parcursul a 5 ani, în timp ce investiția inițială ar fi de până în 10.000 de euro.
În același timp, pierderile totale pe care le pot suferi școlile, liceele sau universitățile, în cazul unor atacuri informatice, pot ajunge la sute de mii de euro, iar refacerea rețelelor și recuperarea datelor sunt operațiuni care pot dura chiar și jumătate de an.
Școlile trebuie să își planifice cu maximă atenție ce tip de rețele WiFi construiesc, ce capacitate au, cum distribuie amplificatoarele de semnal pe etaje, corpuri de clădiri, laboratoare sau clase, astfel încât elevii să aibă acces în mod egal la Internet și să se poată conecta simultan minimum 30 pe fiecare punct de rețea, scrie capital.ro.
Totodată, asigurarea unui sistem firewall performant este obligatorie pentru a păstra în siguranță atât rețeaua instituției de învățământ, cât și dispozitivele de acces ale elevilor.
“Dacă un singur elev intră pe un site cu malware și se infectează, lipsa unui firewall eficient va face posibilă infectarea și a altor dispozitive conectate, fie că sunt calculatoarele din laboratorul de informatică, tabletele de la clasă sau celelalte telefoane conectate la rețea”, explică Cosmin Vîlcu.