HomeStiriSecuritate ITRusia vrea să blocheaze folosirea aplicației Telegram pentru că nu oferă autorităților cheile de criptare a mesajelor
rusia-vrea-sa-blocheaze-folosirea-aplicatiei-telegram-pentru-ca-nu-ofera-autoritatilor-cheile-de-criptare-a-mesajelor

Rusia vrea să blocheaze folosirea aplicației Telegram pentru că nu oferă autorităților cheile de criptare a mesajelor

rusia-vrea-sa-blocheaze-folosirea-aplicatiei-telegram-pentru-ca-nu-ofera-autoritatilor-cheile-de-criptare-a-mesajelorRusia vrea să blocheaze folosirea aplicației Telegram, care a refuzat să furnizeze serviciilor de securitate FSB cheile de criptare ce permit citirea mesajelor utlizatorilor.

Agenţia Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor, a anunţat într-un comunicat că a lansat o procedură, la un tribunal de la Moscova, prin care cere o ”limitare a accesului” la Telegram, o mesagerie înfiinţată de către rusul Pavel Durov şi reputată din cauza faptului că oferă un nivel înalt de confidenţialitate. Această autoritate a dat pe 20 martie un ultimatum de 15 zile Telegram să-i furnizeze cheile de criptare, scrie adevarul.ro.

Avocatul mesageriei, Pvel Cikov, a declarat la rândul său, pe contul său de Telegram, că cerinţele autorităilor sunt ”inacceptabile” din punct de vedere tehnic, din cauza sistemului foarte complex de criptare, potrivit căruia mesageria nu are ea însăşi acces la anumite comunicaţii.

Procesul intentat de agenţia Roskomnadzor vinde după ce serviciile secrete din Rusia, FSB, a cerut producătorului aplicației să ofere cheile de criptare, susținând că este o acțiune legală. Curtea Supremă de Justiție a susținut cererea pentru obținerea cheilor de criptare. Aceasta a fost refuzată de Telegram, iar Roskomnadzor trebuie să dea în judecată compania pentru a putea bloca serviciul, scrie zdnet.com.

Aplicația de mesagerie are mai mult de 100 de milioane de utilizatori în întreaga lume, dar ar fi folosită și de teroriști pentru a răspândi mesaje folosite pentru a dezinforma. Conform avocatului companiei, luarea unei decizii de către curte ar putea dura câteva luni.

 

 

 

Share With: