HomeStiriSecuritate ITRolul dispozitivelor IoT și securitatea acestora
rolul-dispozitivelor-iot-si-securitatea-acestora

Rolul dispozitivelor IoT și securitatea acestora

rolul-dispozitivelor-iot-si-securitatea-acestoraDacă dispozitivele IoT la nivel de consumator au in special rol de divertisment, pentru companii, servicii publice și infrastructură, poate avea un rol vital de eficientizare și perfecționare a serviciilor.

Internet of Things (IoT) vine pentru sprijinirea conceptului de oraș inteligent, fiind o tehnologie căutată de guverne și administrațiile publice pentru sistemele de sănătate, asistență de urgență, poliție și siguranță publică. Un exemplu de servicii publice care sunt din ce în ce mai aglomerate de apeluri sunt serviciile de urgență, unde aparatul format din medici, pompieri și polițiști care pot fi greu de configurat în situații cu multe apeluri de urgență. În acest caz tehnologiile bazate pe IoT pot ajuta mult atât la organizarea echipelor cât și la obținerea informațiilor din teren, precum informații de la camere video sau senzori de fum, scrie clubitc.ro.

Dar, IoT nu se limitează doar la zona de urgență, ci poate influența întreg sectorul public, începând cu aplicarea legii, până la educație. Dispozitivele interconectate care comunică cu ajutorul 4G LTE vor duce la evitarea situațiilor de urgență și la economisirea banilor. Sectorul infrastructurii poate fi eficientizat cu ajutorul senzorilor care monitorizează starea drumurilor, podurilor și a căilor ferate. Siguranța poate fi crescută și în zona energetică, prin monitorizarea în timp real a barajelor și a rețelelor de alimentare cu energie electrică. Colectarea și analizarea datelor în serviciile publice și sociale poate fi crescută simțitor prin dispozitivele IoT, cu aplicații de centralizare și analiză.

Paul Roberts, fondator și editor șef al Security Ledger, a moderat un eveniment (webinar) care a tratat securitatea dispozitivelor IoT din companii. El a spus că o problemă a dispozitivelor IoT este că multe dintre uneltele vechi pe care companiile le folosesc pentru identificarea și administrarea dispozitivelor vulnerabile fac parte mai degrabă din era „internetul computerelor”, scrie csoonline.com.

Cu alte cuvinte, dacă nu te poți conecta la ele nu le poți administra. Un director al Independent Security Evaluators din cadrul evenimentului a spus că dispozitivele IoT pentru consumatori sunt aduse în companii în mod neoficial, chiar neintenționat. Iar avertizarea este că acestea sunt un pericol clar pentru companii pentru că sunt nesigure, ceea ce la face să fie o verigă slabă.

Companiile cunosc dispozitivele care diferă de piața pentru consumatori, conform lui Bob Baxley, inginer șef al Bastille Networks. El a menționat senzorii care administrează sistemul de securitate fizică (ca încuietorile pentru uși) și alte sisteme automate care includ orice de la motostivuitoare la iluminat ambiental.

Harrington a menționat că există dispozitive IoT care țintesc piața consumatorilor, dar se găsesc des și în companii. Un prim exemplu este smart TV, care este folosit în sălile de conferințe.

În cadrul evenimentului, experții au spus că pentru a evita să fie afectate de vilnerabilitățile dispozitivelor IoT, departamentele IT ale companiilor trebuie să știe ce este conectat la mediul intern, iar acum, adesea acestea nu stiu.

Harrington a spus că dintr-o perspectivă de securitate, dispozitivele IoT au aceleași provocări ca și orice alt risc de securitate. El crede că este nevoie de o abordare care să identifice ce vrea compania să protejeze, potențialii adversari, să înțeleagă care este suprafața de atac – dispozitivele IoT formează doar o suprafață de atac – și să cunoască cum ar putea adversarii să atace.

 

 

 

Share With: